Logo of Team Belgium

Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step) heeft zijn ritzege in de Ronde van de Algarve opgedragen aan Nikolas Maes. Die renner van Lotto Soudal en zijn vrouw Katrijn Hullaert verloren een week terug hun zoontje Maurice, enkele dagen voor de geplande geboorte.

Evenepoel moest na zijn ritzege op de Alto da Foia de inspanningen en emoties even laten bezinken. "Deze morgen zei ik al dat de zege voor Nikolas en zijn vrouw zou zijn, mocht ik hier winnen. En dus draag ik dit aan hen op. Ik denk dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan deze koers te winnen", zei Evenepoel in het flashinterview meteen na zijn overwinning.

Het 20-jarige talent kwam ook terug op het teamwerk van ploegmaat Joao Almeida: "Ik bleef op de klim gewoon volgen, volgen, volgen. En dan deed Joao de laatste twee kilometer zijn werk prima door het tempo zo hoog te leggen. Ik had het gevoel dat ik nog iets over had voor de laatste vijfhonderd meters, en dat bleek ook zo. Ik kom uit een zware week met veel training, blij dat het eruit komt."

Evenepoel neemt ook de leiderstrui over van zijn ploegmaat Fabio Jakobsen: "We zien wel verder. Er komt zaterdag eerst nog een grote dag (aankomst boven in Malhao), waarop we de trui moeten verdedigen. En dan zondag (een tijdrit van twintig kilometer), een belangrijke dag voor mij. Hopelijk kan ik de gele trui meenemen naar huis."

Belga