Logo of Team Belgium

Remco Evenepoel startte de olympische wegrit als gedeelde kopman naast Wout van Aert. In tegenstelling tot de zilveren medaillewinnaar speelde Evenepoel geen rol in de finale. Hij had zich wel getoond met een aanval op ruim 50 km van de streep.

"Ik had het gevoel dat het een goed moment was, maar dan schoten enkele landen wakker die zich nog niet hadden getoond. Hun volste recht natuurlijk maar met een beetje meer twijfel in het peloton rijden we weg en kunnen we de Mikuni met een voorsprong aanvatten."

Evenepoel kon op de beslissende klim het tempo bergop niet aan en moest de rol lossen. "In het tussenstuk had ik weinig tijd om te herstellen van de aanval. Ik was toch vrij diep gegaan. Daardoor moest ik de eerste meters ruimte laten en ik voelde ook wat krampen opkomen. Misschien was het niet de slimste zet (de aanval) maar uiteindelijk worden we tweede met de ploeg en dat is het belangrijkste." 

Evenepoel bolde als 49e over de streep op de Fuji Speedway, op ruim tien minuten van winnaar Richard Carapaz. Niettemin houdt hij een goed gevoel over aan zijn race. "De kadans was er, ik draaide goed en kwam nooit echt in de problemen, behalve dan in de finale. Nu ga ik proberen goed te herstellen en hopen op dezelfde benen voor woensdag (de tijdrit) .Hopelijk kunnen we dan met twee op het podium staan."

Belga