Logo of Team Belgium

Remco Evenpoel is alweer goed aan het trainen in Spanje. Met 763 km op de teller op één week leefde hij zich de voorbije dagen uit in Calpe. "Ik ben blij dat ik alweer voluit kan trainen", vertelde hij maandagnamiddag tijdens een videocall.

Remco Evenepoel kwam ten val tijdens de Ronde van Lombardije in een afdaling. Hij liep daarbij een bekkenbreuk op en kwam daarna niet meer in actie. Sindsdien revalideerde hij urenlang en intussen is er weer licht aan het einde van de tunnel. De kopman van Deceuninck-Quick Step traint momenteel in Calpe en stoomt zich zo klaar voor het nieuwe seizoen.

"Ik ben heel blij dat ik hier ben", zei hij. "Ik kan trainen in een andere omgeving, nieuwe lucht opsnuiven en hier bouwen aan mijn conditie met het oog op volgend jaar. Ik weet niet waar ik momenteel sta in vergelijking met dezelfde periode vorig seizoen. We hebben nog geen testen gedaan. Dat gebeurt binnenkort, maar het is ook moeilijk om te vergelijken. Ik weeg 4 à 5 kilo minder dan vorig jaar rond deze periode. Ik heb enorm op mijn voeding gelet de voorbije weken en dat maakt een verschil."

In de eerste plaats is Evenepoel bijzonder opgelucht dat hij al opnieuw kan fietsen. "Eigenlijk was voorspeld dat ik nu pas opnieuw met de fiets zou kunnen trainen", legde hij uit. "Maar dat doe ik al een maand. De revalidatie liep goed en ik was heel blij dat ik vroeger op de fiets kon. Ik maak elke week progressie. De kracht kom stilaan weer in de benen, maar er ligt nog veel werk op de plank, uiteindelijk heb ik acht weken stilgelegen. Dat mag je letterlijk nemen: ik lag vooral in mijn bed.

De 'roest' moet er nog wat uit (lacht). Fysiek is er nog veel werk aan de winkel, maar ik heb er vertrouwen in. Mentaal gaat het ook goed, ik daal hier gewoon zoals ik dat deed voor mijn val." De klap van Evenepoel was hard en hoewel hij bijna acht weken immobiel was, is er geen sprake meer van een krachtsverschil tussen beide benen. "Neen, helemaal niet meer", vertelde hij opgewekt. "Ik heb bijna acht weken stilgelegen, maar daarna heb ik daar heel hard aan gewerkt. Vlak voor ik vertrok naar Spanje is mijn spiermassa gemeten. Die staat stabiel en is weer hetzelfde voor zowel het linker- als het rechterbeen." Nog één klein euvel is er te verhelpen, aan de binnenkant van zijn rechterbeen. "De aanhechting aan mijn schaambeen is nog vrij gevoelig, maar dat vraagt gewoon nog wat tijd om te genezen. En het grote voordeel is dat ik daar geen last van heb tijdens het fietsen. Alleen als ik op een stoel zit of zo, maar voor de training maakt dat niet uit." Intussen traint hij alweer goed, vorige week 26 uur op de fiets en 763 kilometer op de teller. "Soms voel ik na een training dat mijn rechterbeen wat 'harder' staat dan mijn linkerbeen, maar het gaat al heel goed. Ik wil verder op deze weg gaan en kijk er naar uit om binnenkort samen met de ploegmaten te trainen." 

Waar en wanneer hij de competitie zal hervatten is nog niet bekend. Eerder gaf Patrick Lefevere al aan dat ze hem graag zagen herstarten in Australië, maar de Tour Down Under gaat niet door, dus werd gezocht naar een alternatief. "Misschien de Ronde van Valencia of zo, ik weet het nog niet. Dat moeten we nog verder bekijken en bekend maken ook. Ja, ik denk al na over 2021. De Olympische Spelen staan op mijn programma, maar ik wil vooral één van de drie grote Rondes rijden. Eindelijk mijn debuut maken, daar wacht ik wel op. Het maakt niet uit dewelke, maar ik wil starten in een grote ronde."

Belga