Logo of Team Belgium

Remco Evenepoel sloot de olympische tijdrit woensdag af op de negende plek, op goed twee minuten van winnaar Primoz Roglic. Een resultaat waarmee het 21-jarige talent kan leven.

"Top tien is altijd mooi op de Spelen, zeker met dit deelnemersveld. Ik had vooraf gezegd dat er wel tien podiumkandidaten waren. Al zullen er weinigen dit podium hebben verwacht", reageerde hij.

Wout van Aert, zaterdag nog goed voor zilver in de wegrit, deed het iets beter maar greep met een zesde plaats ook naast de verhoopte medaille in de proef tegen de klok. "Wout en ik mogen allebei fier zijn dat we in de top tien  staan", benadrukte Evenepoel.

"We hebben het maximale gegeven. Het was echt superlastig. Als je ziet hoe hard Roglic heeft gereden, dan is het niet onverdiend." Evenepoel vond het woensdag op het heuvelachtige parcours geen tijdrit voor lichtgewichten als hijzelf. "Iedereen op het podium zit tegen de 70 kg aan. Het is duidelijk gebleken dat op dit parcours de zwaardere mannen geen nadeel hadden. Het was echt een lastig parcours met de wind die vrij hard blies."  

Sinds zijn zware val in de Ronde van Lombardije en de lange revalidatie die daarop volgde, probeert Evenepoel aan te knoppen met zijn niveau van weleer. Het is een proces met vallen en opstaan. "Het is duidelijk dat ik nog veel werk heb voor volgend seizoen. De twee wedstrijden die ik hier heb gereden zijn goed om progressie te maken. Het was al lang geleden dat ik een tijdrit van een uur heb afgewerkt. Zo zet ik stappen vooruit, zeker met het oog op het EK en misschien het WK. Maar het is duidelijk dat er nog veel ruimte voor progressie is", legt hij uit. 

Voor het WK in eigen land vindt hij Van Aert en Yves Lampaert, Belgisch kampioen in het tijdrijden, overigens meer geschikt om de chronoproef af te werken. "Wout is heel sterk op dit moment en zal dan nog sterker zijn, en Yves kan zo hard toewerken naar een moment. De tijdrit is ook in West-Vlaanderen. Hij zal vliegen. Zij hebben op dit moment een streep voor. Ik moet mij meer richten op het EK, dat iets lastiger is."

Hoe dan ook hoopt Evenepoel op een goed seizoenseinde en vooral een goeie winter, waarin hij de basis voor een sterk 2022 wil leggen. "Vorige winter hervatte ik pas eind februari en dat maakt toch een groot verschil. Maar goed, zo is mijn seizoen nu eenmaal, met hoogtes en laagtes. Ik moet het aanvaarden."

Belga