Logo of Team Belgium

In april nam Remco Evenepoel al deel aan een virtuele Ronde van Vlaanderen, volgende maand debuteert hij ook echt in een monument. Het toptalent van Deceuninck - Quick-Step rijdt dan de Ronde van Lombardije. Die heeft op zaterdag 15 augustus zijn plaats op de wegens de coronapandemie hertekende kalender.

Momenteel bereidt de 20-jarige Evenepoel zich met zijn team op de herstart van het seizoen voor in het Italiaanse Val di Fassa. De Ronde van Burgos (28/07-01/08) wordt zijn eerste wedstrijd, enkele dagen later volgt al de Ronde van Polen (05/08-09/08). 

"Het is ook de eerste keer dat ik start in Polen en ik kijk ernaar uit", zegt Evenepoel. "Ik begin eraan zonder druk. Dat ik in dat soort wedstrijden voor de eindzege kan gaan, heb ik al bewezen. Maar mijn echte doelen liggen later in het seizoen. We zullen zien hoe ik me voel. Als ik de kans krijg om een rit of het eindklassement mee te pikken, zal ik die niet laten liggen. Ik hoef mezelf niet te bewijzen, maar leg de lat altijd hoog." 

"In Lombardije wil ik wel top zijn. Het is een prachtige wedstrijd en we gaan er met een sterk team naartoe. Als ik Lombardije moest vergelijken met een race die ik wel al reed, zou ik zeggen de Clasica San Sebastian (die Evenepoel vorig jaar won). Al denk ik dat het nog zwaarder zal zijn. De hitte zal dit jaar ook zij rol spelen. Het kan makkelijk boven de dertig graden zijn. Dat schrikt me niet af, ik kan die temperaturen wel aan. Door de combinatie van hitte, vochtverlies, technische afdalingen en een veeleisend parcours zal het een heel zware wedstrijd worden. Anders was het ook geen monument." 

Donderdag 20 augustus gaat Evenepoel in Koksijde voor goud op het Belgisch kampioenschap tijdrijden. Vorig jaar moest hij in Middelkerke nog vrede nemen met brons, na Wout van Aert en Yves Lampaert. "België heeft momenteel minstens een vijftal tijdrijders van wereldklasse. Het is dus best mogelijk dat ik op een handvol seconden vijfde word. Maar als vicewereldkampioen en Europees kampioen zeggen dat ik op het nationaal kampioenschap op de top vijf mik, zou maar onnozel zijn. Ik wil winnen en zal die dag zo hard mogelijk rijden." 

Dat zal hij enkele dagen later ook doen op het EK in het Franse Plouay (24/08). "Als alles goed gaat, zal de conditie daar echt goed zijn. Het BK wordt mijn eerste tijdrit sinds de pandemie. Dat hoeft geen nadeel te zijn, wat het zal voor iedereen zo zijn. Ik heb wel veel op mijn tijdritfiets getraind en zal er wel vertrouwd mee zijn. Ik heb vertrouwen in de fiets en mezelf. Het is altijd moeilijk om voorspellingen te maken, maar ik zou die Europese titel heel graag verlengen. Ik zal er alleszins alles voor doen." 

Het laatste weekend van augustus rijdt Evenepoel twee wedstrijden in eigen gouw: de Druivenkoers in Overijse (29/08) en de Brussels Cycling Classic (30/08). "Het wordt leuk om met het Wolfpack zo kort bij huis te racen. Ik woon op drie kilometer van de Keperenberg, een helling in de Brussels Cycling Classic. Het parcours ken ik dus wel."

Belga