Logo of Team Belgium

Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step) heeft zaterdag de vierde en tevens voorlaatste etappe in de Ronde van Polen (WorldTour) op zijn naam geschreven.

In de koninginnenrit over 152,9 kilometer tussen Bukovia Resort en Bukowina Tatrzanska haalde de twintigjarige Evenepoel het na een solo van liefst vijftig kilometer met een voorsprong van 1:48 op de Deen Jakob Fuglsang (Astana). De Brit Simon Yates van Mitchelton-Scott werd derde, op 2:22. In de stand neemt Evenepoel de leiderstrui over van de Ecuadoraan Richard Carapaz, die zaterdag zwaar ten val kwam en zijn klassementsambities moest opbergen.

"Fabio Jakobsen heeft me vandaag kracht gegeven", zei hij na afloop van zijn indrukwekkende solo. "Ik had deze morgen onze persverantwoordelijke gevraagd dat rugnummer te regelen. Een kwartiertje voor de start kreeg ik het, en ik voelde meteen iets speciaals toen ik het in mijn handen kreeg. Fabio heeft me vandaag de kracht gegeven. Het was een grote morele boost toen we gisteren het goeie nieuws over hem kregen, en daarom wou ik vandaag iets doen."

Met nog één rit voor de boeg heeft onze landgenoot een voorsprong van 1:52 op Fuglsang en lijkt de eindzege binnen handbereik. De slotrit van deze Ronde van Polen brengt het peloton zondag over 188 kilometer van Zakopane naar de eindbestemming in Krakau.

Belga