Logo of Team Belgium

Remco Evenepoel heeft zondag na 44 jaar droogte opnieuw als Belg een Grote Ronde op zijn naam geschreven. De 22-jarige kopman van Quick-Step Alpha Vinyl kwam niet meer in de problemen in de slotrit van de Ronde van Spanje (WorldTour). Hij pakt de eindoverwinning met een voorsprong van 2:02 op eerste achtervolger Enric Mas (Movistar). Na afloop van het criterium in Madrid gaf Evenepoel aan heel opgelucht te zijn. "Nu is het echt officieel", straalde hij.

"Nu is het helemaal zeker en honderd procent officieel", begon hij het flashinterview. "Gisteren waren de emoties al hevig na de laatste bergrit. We wisten toen eigenlijk al wel dat het binnen was. Maar we wilden de Ronde van Spanje vandaag op de beste manier afsluiten, veilig en wel. Ik heb tijdens de rit van vandaag niet te veel kunnen nadenken. Het was nog best een zenuwachtig einde van de rit, met veel snelheid die lokale ronden. Nu is het voorbij en gaan we genieten."

"Deze overwinning is historisch voor het team, historisch voor het land en historisch voor mezelf", herhaalde de Prins van Schepdaal nog eens. "We kunnen heel trots zijn op onze prestaties hier."

Hij kreeg na de finish de felicitaties van Rode Duivel Thibaut Courtois, die was komen kijken naar de slotrit.

Evenepoel trekt maandag naar Australië, waar hij zich zal voorbereiden op de tijdrit (18 september) en de wegrit (25 september) van het WK wielrennen. "De tijdrit is het eerste doel", zei hij zondag nog eens. "Daarna ga ik proberen te herstellen voor de wegrit. Ik ben professioneel genoeg om, als mijn benen niet goed meer zijn, Wout van Aert te gaan helpen."

Belga