Logo of Team Belgium

Robbe Ghys en Kenny De Ketele zijn zaterdag knap vierde geëindigd in de ploegkoers bij de mannen op de Olympische Spelen in Tokio. Na een beresterke finale kwamen de Belgische mannen net te kort voor een medaille.

De Ketele en Ghys pakten de volle buit in sprints 5, 8, 18 en 19. Na sprint 18 trokken de Belgen door in de hoop een ronde te kunnen nemen. Dat lukte niet, maar ze wonnen daardoor wel twee sprints. Voor een medaille volstond het net niet.  Denemarken, met Lasse Norman Hansen en Michael Morkov, pakte het goud in de Izu Velodrome met 43 punten. Morkov rijdt op de weg voor het Belgische WorldTour-team Deceuninck-Quick Step en is er een veelgeprezen sprintloods. Groot-Brittannië (40 ptn), met Ethan Hayter en Matthew Walls, verzekerde zich dankzij winst in de slotsprint van zilver.

De Fransen Benjamin Thomas en Donavan Grondin (40 ptn) veroverden brons. België eindigde met 32 punten als vierde. Het is voor De Ketele de tweede keer dat hij vierde wordt in de ploegkoers op de Olympische Spelen. Dertien jaar geleden, op de Spelen in Peking, was die plaats ook zijn deel. Hij vormde toen een duo met Iljo Keisse. Nadien werd de ploegkoers afgevoerd van het olympisch programma.

Pas deze olympiade vierde het zijn terugkeer. De Ketele (36) werd in 2012, aan de zijde van Gijs Van Hoecke, ook wereldkampioen ploegkoers. Met Robbe Ghys (24) werd hij Europees kampioen in 2018 en veroverde hij brons op het WK in 2019. Ze wonnen in 2019 ook samen de Zesdaagse van Gent. Eerder deze Spelen werd De Ketele dertiende in het omnium. Het waren zijn derde Spelen.

Belga