Logo of Team Belgium

Het BOIC heeft tijdens zijn algemene vergadering van 5 juni in de kantoren van AG Insurance voor de derde maal op rij zijn Orde van Verdienste uitgereikt. De trofee ging dit jaar naar Robert Van de Walle.

Sinds 2013 reikt het BOIC jaarlijks zijn Orde van Verdienste uit aan een persoon die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de Olympische Beweging in ons land. Deze keer ging de prijs naar Robert Van de Walle.

Robert Van de Walle nam deel aan vijf Olympische Spelen. Hij won er een gouden en een bronzen medaille. In 2004 leidde hij de Belgische delegatie op de Spelen van Athene. En vandaag is hij nog steeds elke dag de perfecte ambassadeur van de olympische waarden en de waarden van de sport.

Op sportief vlak is Robert altijd het toonbeeld geweest van toewijding en doorzettingsvermogen. Zijn gouden medaille op de Spelen in Moskou is daar het mooiste voorbeeld van. Op het EK en het WK het jaar ervoor had hij telkens de finale verloren tegen de Georgiër Khubuluri. Maar in de olympische finale verlegde Robert nog maar eens zijn grens. Hij won het goud tegen dezelfde Georgiër. Acht jaar later, op de Spelen van Seoel in 1988, veroverde Robert zijn tweede olympische medaille, het brons.

In zijn fantastische carrière als atleet veroverde Robert meer dan twintig medailles op EK’s en WK’s. Drie keer werd hij Europees kampioen. Het blijft een indrukwekkend palmares.

BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers : “Ook na zijn topsportcarrière bleef Robert zijn enorme ervaring inzetten voor de sport en voor het BOIC. In 2004 was hij chef de mission voor de Olympische Spelen van Athene. Hij werd enorm gerespecteerd en gewaardeerd door atleten en begeleiders.”

En ook vandaag inspireert hij nog elke dag mensen met zijn olympisch verhaal. Vanuit de waarden en de principes van het judo coacht hij leiders, bestuurders, organisaties en bedrijven om de top te bereiken in wat ze doen.

“Helaas kon hij zich vandaag niet vrijmaken om de Orde van Verdienste in ontvangst te nemen. Het BOIC zal een gepaste gelegenheid vinden om hem nog eens in de bloemetjes te zetten.”, aldus nog de BOIC-voorzitter.

Laureaten:

Eddy Merckx, Orde van Verdienste 2013
Patrick Sercu en Gaston Roelants, Orde van Verdienste 2014