Logo of Team Belgium

Niels Van Zandweghe en Tim Brys hebben zich op de Spelen in Tokio voor de finale van de lichte dubbeltwee geplaatst. Het Belgische duo werd in zijn halve finale derde in 6:13.07. De Ieren Fintan McCarthy en Paul O'Donovan wonnen in een wereldrecord, 6:05.33, voor de Italianen Stefano Oppo en Pietro Ruta (6:07.70).

De Ieren konden dankzij de krachtige wind die in het voordeel blies naar een wereldrecord snellen. Ze waren drie honderdste van een seconde sneller dan het voorgaande wereldrecord uit 2014, geroeid op het wereldkampioenschap in Amsterdam. Verrassend was de uitschakeling van podiumkandidaat Noorwegen in de andere halve finale.

Ondanks de kwalificatie voor de A-finale, was het Vlaamse duo Van Zandweghe en Brys na afloop zichtbaar niet tevreden. "Dit is een gemiste generale repetitie, maar desondanks kwalificeren we ons voor de finale. Dit was niet onze beste race, maar we moeten hem nog analyseren", zei Niels Van Zandweghe achteraf. De Belgen plaatsten zich met de traagste tijd van de  zes finalisten.

"Nu kunnen we voor een medaille strijden, daarvoor moesten we in de A-finale geraken", voegt Van Zandweghe toe. "De omstandigheden waren vandaag niet ideaal. Het was moeilijk om het goede ritme te vinden, maar dat was voor iedereen zo."

Tim Brys hoopt dat er donderdag minder wind zal zijn, dat de omstandigheden beter meevallen en dat ze beter in het ritme geraken. Het doel is een medaille behalen nu  ze naar de laatste zes doorgestoten zijn, voegt Van Zandweghe toe: "In theorie hebben we één kans op de twee omdat er drie medailles zijn."

De finale staat donderdag om 9.50 uur lokale tijd of 2.50 uur Belgische tijd op de planning. In de andere halve finale plaatsen Duitsland, Uruguay (de enige boot die via de herkansingen doorstootte) en Tsjechië zich voor de A-finale.

 

Belga