Logo of Team Belgium

De Orde van Verdienste van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) huldigt elk jaar een persoon die een uitzonderlijke bijdrage levert aan de Olympische Beweging in ons land. Op 8 juni, in het Belfius Congres Center in Brussel, tijdens de algemene vergadering van het BOIC, werd de Orde van Verdienste voor de tiende keer uitgereikt. Dit jaar gaat deze onderscheiding naar Roger Lespagnard.

Roger Lespagnard heeft zijn strepen verdiend aan beide kanten van het sportterrein. Als tienkamper nam hij deel aan drie Olympische Spelen, die van Mexico 1968, München 1972 en Montreal 1976. Twee jaar voor zijn olympisch debuut werd hij Belgisch kampioen tienkamp. 

Daarna leidde hij als technisch directeur de Belgische atletiekdelegatie op de Spelen van Los Angeles en Seoel. 

Maar het engagement van onze laureaat ging veel verder dan de sport. Als burgemeester van Fléron, als politiek raadgever, als federaal volksvertegenwoordiger, een inzet die na zijn eigen sportcarrière ook anderen ten goede is gekomen. Denk maar aan zijn strijd tegen tabak. 

Maar het is opnieuw in de sport waar hij zijn recente en grootste successen heeft geboekt. Ditmaal niet als atleet, maar als trainer en coach. Onder zijn vleugels gebeurde iets wat in de Belgische sportgeschiedenis nooit eerder was voorgekomen: Nafi Thiam won twee keer na elkaar olympisch goud. En dat in één van de zwaarste en meest veelzijdige disciplines. Volledig terecht werd hij 2 keer verkozen tot coach van het jaar. 

Het enorme talent van Nafi vond bij hem de ideale omgeving om volledig tot bloei te komen. Naast twee olympische titels leidde dat tot een ongelooflijk palmares. De band met zijn atleten is er één van respect en vertrouwen. Hij is na al die jaren nog steeds toegankelijk en toegewijd als trainer en als mens, en op die manier een voorbeeld voor iedereen. 

Laureaten Orde van Verdienste van het BOIC  

  • Eddy Merckx: Orde van Verdienste 2013 

  • Patrick Sercu en Gaston Roelants: Orde van Verdienste 2014  

  • Robert Van de Walle: Orde van Verdienste 2015  

  • Ingrid Berghmans: Orde van Verdienste 2016  

  • Hanna Mariën: Orde van Verdienste 2017  

  • Guido De Bondt: Orde van Verdienste 2018  

  • Roger Moens: Orde van Verdienste 2019   

  • Anne d’Ieteren: Orde van Verdienste 2020  

  • Kim Gevaert: Orde van Verdienste 2021