Logo of Team Belgium

Op 12 oktober mocht Roger Vanmeerbeek het Olympisch certificaat ontvangen uit handen van BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers. Roger Vanmeerbeek maakt sinds 1965 deel uit van de Olympische familie. Het is in dat jaar dat hij zich als vrijwilliger aanmeldt bij de toenmalige voorzitter van het BOIC, Raoul Mollet. 

Tot driemaal toe leidde hij het Belgische jeugdkamp tijdens de Olympische Spelen: de eerste keer in Mexico-Stad in 1968, daarna in München in 1972 en vervolgens in Montreal in 1976. 

Van 1977 tot 2004 was Roger Vanmeerbeek lid van de raad van bestuur van het BOIC. Gedurende deze periode was hij van 1989 tot 2000 ook voorzitter van het toenmalige directiecomité 'competitiesport'. Drie keer begeleidde hij Team Belgium naar de Olympische Spelen als Chef de Mission: tijdens de Olympische Spelen van Sydney in 2000, de Olympische Winterspelen van Albertville in 1992 en die van Lillehammer in 1994. Hij was adjunct-chef de mission voor de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 en die van Atlanta in 1996. In 2006 schreef Roger Vanmeerbeek het monumentale boek gewijd aan het honderdjarig bestaan van het BOIC: "Ontstoken door het Olympisme". 

In 2012 behaalde Roger Vanmeerbeek een doctoraat in de Kinesiologie, de wetenschap van de motoriek, aan de KULeuven. Hij was toen (en is misschien nog steeds) de oudste afgestudeerde student van de Belgische universiteiten die een doctoraat behaalde.

"Voor dit alles en nog veel meer is het BOIC verheugd u vandaag dit 'Olympisch Certificaat' te kunnen overhandigen", concludeerde Pierre-Olivier Beckers tijdens zijn speech.