Logo of Team Belgium

Vanmeerbeek, militair van opleiding, beoefende atletiek, oriëntatielopen en badminton, waarin hij zich verschillende malen tot Belgisch kampioen kroonde, pende het BOIC neer in een persbericht. Hij sloot zich aan bij de olympische familie in 1965 als vrijwilliger bij toenmalig voorzitter Raoul Mollet. Vanmeerbeek was lid van de Raad van Bestuur van 1997 tot 2014. Tijdens deze periode fungeerde hij van 1989 tot 2000 als voorzitter van het Uitvoerend Comité voor "Wedstrijdsport" en maakte hij eveneens deel uit van de Ethische Commissie.

Verder was hij missiechef van Team Belgium op de Olympische Winterspelen van Albertville in 1992 en Lillehammer in 1994 en de Olympische Spelen van Sydney in 2000, en adjunct-missiechef op de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 en Atlanta in 1996.

Ter ere van het honderdjarig bestaan van het BOIC schreef Vanmeerbeek het werk "Ignited by Olympism"  en ook het boek "Van het sportveld naar het slagveld: Belgische sportmannen in de Groote Oorlog", een verhaal over 181 sportmannen die gemobiliseerd werden voor de Eerste Oorlog, is van zijn hand.

Vanmeerbeek volgt op de erelijst Roger Lespagnard op. Met de Orde van Verdienste wordt elk jaar iemand in de bloemetjes gezet die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de Olympische Beweging.