Logo of Team Belgium

Coach Ronald Gaastra vond Louis Croenen dinsdag een "moedige wedstrijd" zwemmen in de halve finales van de 200 meter vlinderslag op de Olympische Spelen in Tokio. Na een snelle start speelde de Kempenaar een hele tijd mee voor de finale, maar in de laatste vijftig meter was het verval te groot.

Croenen tikte aan in 1:56.67, ver boven zijn Belgische record van 1:55.39. De Japanner Tomoru stootte dinsdag als achtste door naar de finale met 1:55.31.

"Hij vertrekt lekker, iets te snel, al is dat achteraf makkelijk concluderen, en dat betaalt hij in zijn laatste vijftig. Dat is zonde", vertelde Gaastra. "Zeker als je ziet dat 1:55.3 volstaat voor de finale. Dat had ik vooraf ook zo ingeschat. Die tijd zit erin, daar ben ik van overtuigd. Een 'gutsy swim', dat is goed, kan ik zeker niets over zeggen. Achteraf gezien was hij misschien beter wat rustiger vertrokken zodat hij meer overhield in de laatste vijftig en had hij wellicht de finale gehaald. Maar dat zijn 'als' en 'dat'."

Croenen mikte vooraf op een verbetering van zijn Belgisch record, maar dat komt niet op bestelling benadrukt Gaastra. "Dat is moeilijk, zeker op dit soort wedstrijden. Je zwemt hier ook voor de plaatsen, om in de finale te geraken. Dat is een andere manier van racen." 

Ook de finale halen, en dus even goed dan als in Rio, zat er niet in voor Croenen. "Ik denk dat de halve finale het maximaal haalbare was", stelt Gaastra. "Hij heeft de twintigste inschrijvingstijd en gaat er als zestiende uit. We staren ons blind op zijn tijd uit 2015 (toen Croenen op het WK zijn BR zwom) maar dat is zes jaar geleden. Intussen is hij zes jaar ouder en dat voel je ook in de recuperatie. Dit seizoen heeft hij eigenlijk heel goed gepresteerd. Hij groeide van 1:56 naar 1:55. De stap naar het Belgische record heeft hij niet gezet, maar de Spelen zijn daar ook de wedstrijd niet voor."

Croenen komt in Tokio nog in actie op de 100 meter vlinderslag. "De knop omdraaien wordt niet gemakkelijk", geeft Gaastra toe. "Maar het is een bijnummer voor hem. Hij moet nu zijn emoties een plaats geven. Daarna kan hij nog een keer knallen. Hopelijk komt hij in de buurt van zijn besttijd maar ook dat zal waarschijnlijk niet volstaan om door te gaan naar de halve finales."

"Ik wist dat ik iets moest proberen om sneller te zwemmen maar de laatste vijftig meter kreeg ik het moeilijk. Ik had ook geen supergevoel. Je probeert dat te negeren maar op een bepaald moment krijg je toch een klop", vertelde Croenen na afloop.

"Met 1:55.31 haal je vandaag de finale. Als ik mijn tijd van gisteren kan herhalen, zit ik er misschien dichterbij. Over mijn chrono van vandaag ben ik sowieso wel ontgoocheld. Ik ben een seconde trager dan gisteren."

Croenen had vooraf gezegd te hopen dat hij net als in Rio de finale zou bereiken. "Maar ik wist dat het moeilijk zou worden. Ik had wel graag een Belgisch record gezwommen", geeft hij toe. Dat record van Croenen staat sinds het WK van 2015 op 1:55.39. 

Belga