Logo of Team Belgium

Op 28 januari viel met de traditionele sluitingsceremonie het doek over de 16e wintereditie van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in het Italiaanse Friuli-Venezia Giulia. Daar namen van 21 januari tot 28 januari 1300 talentvolle atleten uit heel Europa het tegen elkaar op in 11 verschillende olympische wintersporten. Team Belgium nam er deel in drie sporten met zeven atleten: alpine skiërs Ioannis Bouas en Naya Van Puyvelde, biatlonner Sam Parmantier en shorttrackers Larsen Casubolo, Mirthe Michielsen, Lotta Van Herck en Tijmen Van Laethem. BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive en Cédric an Branteghem, CEO van het BOIC kwamen de atleten een hart onder de riem steken.  

 
Het EJOF, een leermoment 

Het EJOF gaat in eerste instantie over de ervaring en het leermoment. Daar besteedt het BOIC de meeste aandacht aan: de atleten dat leermoment zoveel mogelijk te laten ervaren, om zo goed mogelijk te leren presteren met een topsportmentaliteit. 

Rudy Lahor: “Belangrijk is om te benadrukken dat Team Belgium niet naar Italië is vertrokken met medaille-ambities. Top-8 plaatsen waren in bepaalde sporten wel mogelijk. Shorttrackster, Mirthe Michielsen is als negende geëindigd op de 500m, dat is natuurlijk zeer dicht bij een top-8. 
Mirthe heeft ook haar personal best neergezet op de 500m, ook Lotta Van Herck (500m) en Larsen Casubolo (500m) hebben hun personal best gehaald in datzelfde nummer. Je beste resultaat neerzetten tijdens een internationale multidisciplinaire competitie is een goed signaal.” 

“Het internationale en multidisciplinaire aspect maakt van het EJOF een grotere competitie dan de competities waar de jonge atleten tot nu toe aan deelgenomen hebben. Het was mooi om te zien hoe de atleten zijn omgegaan met de druk, hoe ze hier hebben ‘leren presteren’ en om hun honger te zien om verder te blijven groeien.  
Eén van de atleten zei me de laatste dag: “Ik wou dat ik al thuis was, en dat ik opnieuw kan beginnen met trainen. Ik heb er echt zin in om nog meer te trainen.”” 

Team Belgium gevoel 

“Ondanks de lange afstanden tussen de verschillende sporten, zijn we er toch in geslaagd om een Team Belgium gevoel te creëren. Voor de alpine skiërs en de shorttrackers vielen de afstanden nog mee. We hadden het organisatiecomité ervan kunnen overtuigen om korter bij elkaar gehuisvest te worden. Voor biatlon, dat zich afspeelde op meer dan ander halfuur rijden van het skiën en de shorttrack, is dat jammer genoeg niet gelukt. Het zou voor iedereen efficiënter en aangenamer zijn geweest en ook bevorderlijk voor het teamgevoel als de competitiesites en de verschillende verblijfplaatsen dichter bij elkaar hadden gelegen.” 

“De organisatie van dit EJOF was zeer uitdagend onder meer door de lange afstanden tussen de verschillende sportvenues, en ook het transport was een issue. Gelukkig had het BOIC de nodige voorzieningen getroffen om ter plaatse zo autonoom mogelijk te kunnen functioneren.  
Tijdens een EJOF verbleven de atleten niet in een atletendorp maar in verschillende hotels. In Italië waren de gekozen hotels niet allen van dezelfde kwaliteit. De Team Belgium delegatie was verspreid over drie hotels.”  

“Door deel te nemen aan het EJOF, hebben deze jonge beloften een multidisciplinaire competitie van een andere omvang ontdekt.  Een ideale gelegenheid om zichzelf te meten met een sterke concurrentie. Het EJOF is een stimulans, een prikkel in hun prille carrière op een moment dat er veel andere prikkels zijn die hen kunnen afleiden. 
  Ik keer met een goed gevoel terug naar huis, we zijn er met het team in geslaagd om de atleten een mooie ervaring mee te geven en een hoop onvergetelijke herinneringen.” 

“Wat ik ook heb gezien deze week, is dat er op zeer korte tijd een enorm teamgevoel is ontstaan ook ondanks de kleine delegatie. De algemene sfeer tussen de atleten zat zeer goed. Als de competitiekalender het hen toeliet, gingen atleten voor elkaar supporteren. Ik denk dat hier wel een paar vriendschappen zijn gesmeed. 
Het was in ieder geval zeer aangenaam om met deze jonge toppers te mogen werken. Ik wil iedereen danken voor de positieve inbreng.”, vult de chef de mission nog aan.  

Volgende wintereditie 
De stad Bordzjomi en de wintersportplaats van Bakoerjani, in Georgië, organiseren in 2025 van 1 tot en met 8 februari de 17e wintereditie van het Europees Jeugd Olympisch Festival.