Logo of Team Belgium

In januari behaalde sabelschermster, Jolien Corteyn op het wereldbekertornooi U17 in Wenen een mooie zilveren medaille. Deze tweede plaats was meteen goed voor de eerste plaats op de wereldranglijst. In oktober neemt ze deel aan de Jeugd Olympische Spelen (JOS) in Buenos Aires.

Sabelschermster Jolien Corteyn wordt 17 op 19 oktober van dit jaar, in september begint ze aan haar 6e jaar middelbaar op de topsportschool. Ze schermt sinds haar vierde. Haar vader Paul Corteyn, haar moeder, haar opa en haar zus schermen ook. Het schermen zit in de familie.

“Mijn ouders gingen vaak in de club trainen. Papa, Paul Corteyn, was zelf ook trainer samen met mijn opa. Mijn zus en ik vergezelden mijn ouders altijd. Wij namen dan onze Barbie poppen mee en speelden daar samen mee. Maar toen ook mijn zus begon te schermen en ik alleen moest spelen met mijn poppen heb ik gevraagd of ik ook mocht schermen. Ik was toen 4. Tot mijn 12e zag ik schermen als een hobby, tot ik op de topsportschool kwam. Sindsdien ben ik me gaan focussen op het schermen en train ik dag in dag uit keihard om zo goed mogelijk te worden!“


Een uitlaatklep

“Ik vind schermen heel boeiend omdat het heel variërend is. Je komt telkens in onvoorbereide situaties waar je dan moet op reageren. Het is niet zoals bijvoorbeeld in het turnen waar je een vaste oefening hebt die je keer op keer moet uitvoeren. Dat zou me snel vervelen. Nee, bij het schermen leer je tijdens de trainingen hoe je op welke acties zou kunnen reageren, je leert hoe en wanneer je de juiste acties moet uitvoeren. In het schermen, besteden we veel aandacht aan de oog- en handcoördinatie. Schermen is voor mij ook een beetje mijn uitlaatklep. Ik kan er echt van genieten!”

De Jeugd Olympische Spelen zijn de Olympische Spelen zeg maar voor topsporttalenten tussen 15 en 18 jaar oud. Daar nemen zo’n 3.600 atleten aan deel. Een once in a lifetime gebeurtenis.

“Ik wil super graag naar de Jeugd Olympische Spelen. Van kleins af aan is het mijn doel! Met de Jeugd Olympische spelen voor ogen ging ik dag in, dag uit met goede moed en volle goesting trainen. Als ik dan toch eens een mindere dag had, probeerde ik mezelf er aan te doen denken waarom ik zo veel, hard, goed en graag train! Nu ik geselecteerd ben, geef ik nog meer van mezelf tijdens trainingen om in volle vorm naar Buenos Aires te kunnen vertrekken. Na de Jeugd Olympische Spelen, kan ik een nieuw doel stellen : de Olympische Spelen. Maar nu eerst focussen op de JOS! Ik sta absoluut te popelen om daar te laten zien wat ik allemaal in mijn mars heb!”

“Ik verwacht dat de Jeugd Olympische Spelen een heel unieke ervaring worden! Iets wat ik maar één keer in mijn leven ga meemaken. Ik ga proberen om daar van elk momenten te genieten en zo veel mogelijk bij te leren. Ik vermoed dat mijn gehalte aan adrenaline in Buenos Aires permanent zeer hoog zal staan, maar daar geniet ik van. Het is een goede spanning die je doet beseffen dat je toch aan een geweldig avontuur meedoet. De sfeer gaat volgens mij ook GE-WEL-DIG zijn. Sporters en trainers van over heel de wereld met hetzelfde doel, het beste van zichzelf geven. Trainers en atleten gaan daar ook een hechtere band smeren want deelname aan de JOS is toch iets unieks om samen te mogen meemaken! Yannick Germeau is de coach die mij in Buenos Aires zal begeleiden. Ik heb al een heel goede band met hem, maar ik ben ervan overtuigd dat die ginds nog hechter wordt! Dit wordt een goed leerproces en een geweldige ervaring!”

“Deelnemen aan de JOS zal mij nog meer doen snakken naar de 'de echte' Olympische Spelen. Mijn zus (Saartje Corteyn, schermt ook) en ik zijn dan gaan kijken naar het Olympisch schermen in Rio in 2016. Ik had toe al zo een ongelofelijk speciaal gevoel … toen ik nog maar ging kijken. Ik verwacht dus dat het ongeveer net zoals toen. “

Jolien Corteyn studeert en traint daar tweemaal 2 uur per dag, dat is gemiddeld 4 uur per dag. Hoe heeft zij naar de Jeugd Olympische Spelen toegeleefd ?

“Mijn trainingen hebben in juni even stil gelegen tijdens de examens want studies zijn ook belangrijk. Sindsdien ben ik wel alweer een tijdje bezig. Ik heb een schema voor fysieke training, dat ik in de zomervakantie individueel ga afwerken. Ook ga ik nog werken aan mijn stabiliteit en flexibiliteit. Gedurende de vakantie ga ik ook samen mat mijn papa die ook mijn coach is, werken aan mijn acties. Mijn goede acties versterken en de zwakke acties verbeteren tijdens individuele trainingen met hem. Sinds begin augustus heb ik met mijn trainers en de andere schermers weer schermtrainingen. Er zijn verschillende stages gepland in België en zoals ieder jaar, gaan we ook nog op stage in Italië. Na die stages begint het seizoen weer en moeten we op volle toeren draaien. We gaan dan weer geregeld op wedstrijd in het buitenland en blijven hard en vooral goed verder trainer, zodat ik tegen oktober helemaal in top conditie ben! Ik heb er zin in! Let's go.”