Logo of Team Belgium

Sam Maes schreeuwde het uit nadat hij zondag in de fout ging in het slot van de eerste run van de olympische reuzenslalom. "Dit is pijnlijk", vertelde hij in het Yanqing National Alpine Skiing Centre.

Negen dagen na het begin van de Spelen sneeuwde het voor het eerst in het gebergte van Yanqing. Dat bemoeilijkte de zichtbaarheid op de verraderlijke piste.

"Dit is pijnlijk. Je vecht je een weg zo ver naar beneden in zulke moeilijke omstandigheden, terugkomend van een blessure", zei Sam Maes, die in januari 2021 de kruisbanden in zijn rechterknie scheurde. "Ik heb toch goed geskied, denk ik. Ik had misschien nog meer risico's kunnen nemen. Met deze slechte zichtbaarheid is het moeilijk voor mij om die laatste tien procent uit mezelf te halen. Doordat je niet ver kan zien, dreig je passief te worden en dat mag je absoluut niet doen."

"Hier en daar ligt wat zachte sneeuw, maar de piste is echt in toptoestand", vervolgde Maes. "Het is een stuk ijziger dan iedereen verwacht had. De trainingspistes zijn agressiever, maar wij hebben mijn materiaal nog op tijd kunnen aanpassen. Daardoor had ik veel grip. Ik voelde me goed op de latten. Maar ik, en niemand anders, heb een domme fout gemaakt. Ik wil me verontschuldigen bij iedereen die thuis hiervoor is opgestaan."

Een goed resultaat was volgens Sam zeker mogelijk. "Ik zie hier skiërs in de top 15 eindigen die ik op de wereldbekers achter me houd. Dan doet dit nog meer pijn. Aangezien er zoveel deelnemers uitvallen, zat er voor mij echt een toptiennotering in. Ik wil het nu woensdag rechtzetten in de slalom, ook al is dat niet mijn sterkste nummer", besloot Maes, die op zijn tweede met zijn familie naar Oostenrijk verhuisde.

Sam Maes is toe aan zijn tweede Olympische Winterspelen, na Pyeongchang 2018. Daar werd hij 32e op de reuzenslalom.

Belga