Logo of Team Belgium

Snelschaatsster Sandrine Tas maakt zich op voor haar olympisch debuut, maandag schaatst ze de 1500 m. "Met de zenuwen valt het voorlopig heel goed mee", vertelde ze zaterdag in de National Speed Skating Oval in Peking.

"Eigenlijk heb ik mijn doel al bereikt door me te plaatsen voor deze Spelen", aldus Tas. "Al wat erbij komt, is mooi meegenomen. Ik ga proberen een stabiele rit te rijden. Dan zie ik wel waar ik uitkom. Ik ben als 30e van de 30 deelneemsters geplaatst. Dat geeft wel aan dat ik hier niet meedoe voor de top tien, laat staan de medailles."

De West-Vlaamse topskeeleraarster wil in de Chinese hoofdstad vooral genieten van haar eerste olympische ervaring. En dat deed ze vrijdag met volle teugen in het Vogelneststadion tijdens de openingsceremonie. "Het was geweldig. Ik ben eigenlijk geen emotioneel persoon. Maar toen we onder de olympische ringen het stadion binnenwandelden, was ik overweldigd. Ik heb niet meteen idolen, maar ik heb gisteren snowboardlegende Shaun White zien passeren en daar kijk je toch van op."

Muziek is heel belangrijk voor Tas om zich klaar te stomen voor een wedstrijd. "In het schaatsen ben je op jezelf aangewezen, terwijl je je in het skeeleren als groep voorbereidt. Ik was soms te veel afgeleid. En dan helpt muziek tijdens de opwarming om in die cocon te geraken. Ik heb wel een goed ritme nodig, dus ik luister dan naar Volbeat en de Foo Fighters."

Tas schaatst in Peking ook nog de 500 m, 1000 m en de massastart.