Logo of Team Belgium

Boogschutster Sarah Prieels heeft de liefde en het talent voor het boogschieten in haar DNA. “De passie voor het boogschieten zit overduidelijk in de familie. Mijn ouders hebben elkaar zelfs ontmoet op de boogschietclub. Mijn over-overgrootvader, Hubert Van Innis, is met zijn negen olympische medailles (Parijs 1900: 2 keer goud en 1 keer zilver en Antwerpen 1920 4 keer goud en 2 keer zilver)  tot vandaag de meest succesvolle boogschieter op de Olympische Spelen.  

Sarah Prieels werd begin juni 2021 vierde op het Europees kampioenschap boogschieten in Antalya in de compound-discipline. In de gemengde ploegendiscipline behaalde ze samen met Reginald Kools de gouden medaille. Zelf is Sarah Pxrieels Europees kampioen in-  en outdoor. 

"Wat ik leuk vind aan boogschieten is de rust en de stilte; als ik een zware dag heb gehad, dan neem ik mijn boog, ga ik schieten en kan dan alles eventjes vergeten. Ik begon met boogschieten toen ik 8 jaar oud was. Mijn vader gaf me mijn eerste boog, toen nog een HOYT Banshee. Het leuke eraan was dat je die boog zowel voor de recurve als voor de compound kon gebruiken. Het was een recurve boog voor een maand of twee, maar daarna kreeg ik een peesontsteking dus gingen we over op compound en ik ben compound blijven doen.” 

Op de Olympische Spelen wordt alleen geschoten met de recurveboog. Er wordt geschoten op een doel, het 'blazoen'. Dat staat op 70 meter afstand van de schutter.  De compound is geen olympische discipline, maar dat belet niet dat Prieels over heel de wereld actief is. Het is voor haar niet uitzonderlijk om in één seizoen meermaals te pendelen tussen de Verenigde Staten en verschillende Europese bestemmingen. 

Wereldspelen Wroclaw 2017 
Sarah Prieels was er tijdens de vorige editie van de Werelspelen van 2017 in Wroclaw ook al bij. Ze eindigde toen op een mooie 7e plaats in de compound. "Mijn ambitie voor de Wereldspelen in Birmingham is om beter te doen dan in Wroclaw, dus bij de laatste vier eindigen en hopelijk met een medaille terugkeren. Ik wil tot aan de Wereldspelen mijn setup en techniek nog verbeteren.” 

Sarah Prieels is op dit ogenblik fulltime boogschietster: "Ik zou moeten beginnen met mijn proefschrift voor mijn master sportmanagement maar dat wordt iets voor na de Wereldspelen. Ik train 4 dagen per week, 2 sessies per dag, daarbij doe ik ook aan kracht-en conditietraining.” 

Haar grote idolen zijn Gladys Willems en Erica Jones. Haar doelen voor 2022? Op het podium staan van de Europese kampioenschappen, van de Wereldspelen en de finale van de Wereldbeker. 

Naar waar kijkt Sarah het meest uit op de Wereldspelen?  Deel uitmaken van Team Belgium is altijd een geweldige ervaring, en ik hou ervan om deel te nemen aan multidisciplinaire competities. Ik zou heel graag naar sportklimmen en naar sumo gaan kijken, als ik daar de tijd voor vind.”