Logo of Team Belgium
Het is nog 28 maanden, maar de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF) heeft het verlanglijstje voor de Olympische Winterspelen al klaar. Peking 2022 moet medailles opleveren. Net als 2018, toen Bart Swings zilver veroverde. Vier jaar later moeten er meer plakken worden geïncasseerd, waarvan eentje van goud.

Dat liet KBSF-voorzitter Corné Lepoeter woensdag weten in de marge van een persconferentie in Tessenderlo. Daar tekende de KBSF een contract tot en met 2022 met Bioracer, dat de schaatspakken van een aantal nationale formaties fabriceert. Het bedrijf mikt erop de Belgen met naadloze pakken het ijs op te sturen. Met die kostuums is de luchtweerstand minder, elk detail telt. 

Het Belgische schaatsen lijkt de wind in de rug te hebben. Was Bart Swings jarenlang de enige vertegenwoordiger van de KBSF die met 's werelds besten meereed, nu heeft zowaar een vrouwentrio zich voor de wereldbekerwedstrijden gemeld. Stien Vanhoutte schaatste zich met een nationaal record van 39.83 op de 500 meter bij de elite, Sandrine Tas voldeed op de 3.000 meter (4:16.88) aan de eisen. Met Anke Vos starten ze op de ploegachtervolging. Op dat onderdeel wordt voor Peking een olympische startplaats geambieerd. 

Lepoeter stelde dat een 400-meterbaan binnen de grenzen een absolute noodzaak is om het schaatsen verder te ontwikkelen. "We zijn de enige wintersport die ons land de laatste zeventig jaar olympische medailles heeft bezorgd, maar we hebben geen baan." Lepoeter verwacht stappen van de nieuwe Vlaamse regering. Hasselt zou de beste kansen maken om uiterlijk in 2024 een opleidingscentrum voor langebaanschaatsers en shorttrackers te vestigen. Maar ook Herentals is kandidaat.

(Belga)