Logo of Team Belgium

Oud-olympiër Seiko Hashimoto is benoemd tot voorzitster van het organisatiecomité van de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio. Ze nam deel aan 7 edities van de Olympische Spelen, 3 keer als wielrenster en 4 keer als schaatster. In Albertville in 1992 won ze de olympisch brons op de 1.500m schaatsen.

Ze was ook verschillende malen delegatieleidster van het Japanse team, was de Japanse minister voor Olympische en Paralympische Spelen en sinds 2019 in het kabinet verantwoordelijk voor emancipatiezaken. Kort voor haar aanstelling heeft ze haar ontslag als regeringslid aangeboden bij eerste minister Yoshihide Suga om zich volledig op haar nieuwe functie te kunnen focussen.

Pierre-Olivier Beckers, voorzitter van het BOIC is verheugd met de aanstelling van Seiko Hashimoto als voorzitster van het Tokio 2020 organisatiecomité. "Ik wil hierbij mevrouw Seiko Hashimoto feliciteren met haar benoeming. Haar rijke ervaring als Olympiër en delegatieleidster van het Japanse team en als minister van Olympische en Paralympische zaken zal de veiligheid en het succes van de Olympische en Paralympische Spelen zeker ten goede komen. Met de benoeming van een vrouw als voorzitster stuurt het organisatiecomité van Tokio 2020 ook een sterke boodschap van gendergelijkheid - één van de thema's van de Olympic Agenda 2020 - de wereld in.”

Anne d'Ieteren, voorzitter van het BPC, is eveneens verheugd over de snelle aanstelling van mevrouw Hashimoto en hoopt dat de werkzaamheden van het organisatiecomité in de lijn zullen liggen van het tot dusver verrichte werk. "Ik ben zeer verheugd met de benoeming van mevrouw Seiko Hashimoto tot voorzitster van het organisatiecomité van Tokyo 2020. Met nog maar een paar maanden te gaan tot de Spelen, is het van essentieel belang dat ieders inspanningen en aandacht kunnen worden gericht op de succesvolle organisatie van de Spelen. Voordat zij minister van de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio werd, was mevrouw Hashimoto olympiër en delegatiehoofd van de Japanse delegatie. Ik twijfel er niet aan dat deze ervaringen en haar topsportkwaliteiten, haar in staat zullen stellen deze uitdaging aan te gaan en veilige en gedenkwaardige Spelen te organiseren. »