Logo of Team Belgium

Er kwamen weer heel wat atleten van Team Belgium in actie op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de Braziliaanse dagsessie.

Zeilster Evi Van Acker tuimelde woensdag dan weer van de vijfde naar de tiende plaats in de Laser Radial-competitie. De bronzen medaille van Londen 2012 heeft een fysiek probleem en kan daardoor niet voluit haar kansen verdedigen, zo legt haar coach Wil van Bladel uit.

"Er is iets met Evi aan de hand maar wij weten nog niet goed wat. Het is een fysiek probleem, ze krijgt haar hartslag tijdens het zeilen niet omhoog. Dokter Bellemans (arts van Team Belgium) komt nog langs om te kijken wat er gaande is", verduidelijkt de Nederlandse trainer. Evi Van Acker moest woensdag in de vijfde en zesde regatta genoegen nemen met de zestiende en vijftiende plaats.

In de Laser-klasse staat Wannes Van Laer na de derde dag met 85 punten op de 20e plaats, na respectievelijk een 23ste en 12de plaats in de vijfde en zesde regatta.

Seppe Van Holsbeke werd uitgeschakeld in de achtste finales van het olympisch sabeltornooi in Rio. HIj naderde tot op 2 treffers van een overwinning, maar kon het niet afmaken. De Roemeen Tiberiu Dolniceanu, nummer 6 van de wereld, won de 4 laatste punten en legde zo de 15-13 eindscore vast."Spijtig, echt spijtig. Ik had door kunnen stoten", zei Van Holsbeke."Ik heb alles gegeven wat ik in mij heb. Ik kan mijzelf niets verwijten. Het is een enorme ervaring om hier te zijn, maar momenteel baal ik toch wel."

Het waren de eerste Spelen voor onze landgenoot, die met gemengde gevoelens het olympische toneel verlaat . "Bij de beste zestien eindigen als Belg is niet slecht. Maar als je hier bent, wil je meer en dat zat er zeker in. Ondanks dat ben ik heel trots op België, de Belgische schermsport en vooral op mijn talrijk aanwezige fans."De nummer 32 van de wereld sluit het tornooi af op een gedeelde negende plaats. In de eerste ronde schakelde hij nog knap de Amerikaan Eli Dershwitz uit, de nummer 12 van de wereld.

Voor handboogschutter Robin Ramaekers eindigde zijn eerste olympische tornooi in de zestiende finales. Hij botste op de Spanjaard Juan Ignacio Rodriguez, 's werelds nummer 30, die een foutloze prestatie afleverde en met 6-0 won.

"Het is geen schande te verliezen tegen iemand die zeven keer 10 (het maximum) en twee keer 9 schiet", vertelde hij na zijn uitschakeling in de Sambodrome. "Er viel vandaag weinig te doen tegen de Spanjaard. Hij was echt te sterk. Ik kan met opgeheven hoofd naar huis".

Emmanuel Vanluchene heeft zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de 200 meter wisselslag bij de mannen.

Ook Fanny Lecluyse heeft zich woensdag niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de 200 meter schoolslag. Lecluyse startte in het Olympic Aquatics Stadium in de vierde reeks goed, maar viel in de laatste 50 meter te sterk terug. Uiteindelijk zette ze 2:27.16 op de tabellen, ver boven haar eigen Belgisch record (2:23.77), dat ze vorig jaar op het WK in het Russische Kazan neerzette. Dat leverde haar niet meer op dan de zeventiende tijd in totaal.

Emmanuel Vanluchene, die wegens een chronische darmonsteking niet kon deelnemen aan het EK in Londen in mei kon zich eerder op de avond niet plaatsen voor de finale van de 200 meter wisselslag. "Ik ben niet tevreden over de race zelf", zei Vanluchene. "De voorbereiding was goed, maar natuurlijk niet ideaal om een perfecte race te zwemmen. Ik kwam een beetje te kort voor een halve finale. In de schoolslag ontbrak het mij aan kracht en in de crawl probeerde ik nog terug te komen, maar dat was niet evident."

Tim Wellens heeft naast de beoogde top acht gegrepen in de olympische tijdrit. De Limburger eindigde in Rio de Janeiro als twintigste, op 4:34 van de Zwitserse winnaar Fabian Cancellara. Zijn eerste olympische deelname omschrijft Wellens als "een heel mooie ervaring". "Binnen vijftig jaar zal ik kunnen zeggen dat ik erbij was toen Greg Van Avermaet een gouden medaille won. De Spelen zijn geslaagd. Zelf had ik een minder resultaat, maar zoals gezegd, de gouden medaille van Greg was echt onverhoopt."

Lotte Kopecky eindigde in de tijdrit voor vrouwen in 48:09.86 op de 21ste plaats, Ann-Sophie Duyck moest vrede nemen met de 23ste stek in 48:17.60.

En dan is er tot slot nog David Goffin. Onze grote tennishoop moest in principe woensdag in zijn achtste finale in de vierde wedstrijd op Court 1 de baan op tegen thuisspeler Thomaz Bellucci (ATP 54), maar daar besliste de regen anders over. Meer dan waarschijnlijk wordt de wedstrijd donderdag afgewerkt.