Logo of Team Belgium

Vandaag maakten broer en zus Stijn en Hanne Desmet hun opwachting op hun 2e shorttrackafstand in Peking: de 1.500m voor Stijn, de 1.000m voor Hanne.  Bij niet-kenners doet deze ijssport niet meteen een belletje rinkelen. Toch is deze ranzendsnelle en spectaculaire discipline zeker het kijken waard.

Shorttrack is schaatsen op een korte ovale ijsbaan van 111,12m waarbij vier tot zes schaatsers het tegen elkaar opnemen. Het opzet is simpel: wie als eerste finisht, is de winnaar. Om daarin te slagen, beschikken shorttrackers doorgaans over een geweldige techniek en een doordachte racestrategie. Ook mentale weerbaarheid is belangrijk want het shorrtrack zit vol verrassingen.

In tegenstelling tot het klassieke snelschaatsen, verloopt een shorttrackwedstrijd niet altijd zonder horden of stoten. Door de hoge snelheid en de kortere ijsbaan, komen de schaatsers regelmatig in contact met elkaar. Net zoals in het voetbal en hockey, ziet een VAR (Video Assistant Referee) daarom toe of de deelnemers elkaar blokkeren of ten val brengen.

De afstanden
De voornaamste afstanden zijn de 500m, 1000m en 1500m. Er bestaan ook aflossingsnummers voor teams.

Olympisch programma
België speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze sport. Ons land nam al deel aan internationale competities nog voor het shorttrack erkend werd door de internationale schaatsfederatie ISU. Sinds het in 1992 officieel op het olympisch programma kwam, won het shorttrack snel aan populariteit.

Shorttrack was voor het eerst te zien op de Olympische Spelen in 1988, toen het nog een demonstratiesport was. Vier jaar later stond het voor het eerst op het officiële olympische programma tijdens de Winterspelen van Albertville.

Capital Indoor Stadium
In Peking is het imposante Capital Indoor Stadium het decor voor het shorttrack. Het gebouw werd opgetrokken in de jaren 60 van de vorige eeuw en heeft sindsdien al twee keer een grondige opknapbeurt gekregen. Tijdens de Zomerspelen van 2008 werd het olympische volleybaltoernooi hier afgewerkt. De hal biedt plaats aan zo'n 15.000 toeschouwers. Naast het shorttrack vindt ook het kunstschaatsen plaats in het Capital Indoor Stadium.