Logo of Team Belgium

Shorttracker Stijn Desmet is zaterdag op de Olympische Winterspelen in Peking jammergenoeg gediskwalificeerd in de reeksen van de 1.000 meter.

Hij kreeg de sanctie nadat hij in de zevende en voorlaatste serie Pietro Sighel ten val bracht na een licht contact met de schouder. De Italiaan smakte samen met de Amerikaan Ryan Pivirotto tegen het ijs. Desmet bleef wel recht en werd tweede achter de Hongaar Shaolin Sandor Liu, maar na het bekijken van de wedstrijdbeelden werd Desmet door de jury uitgesloten.

"Dit is heel teleurstellend. Het was zeker niet de race die ik in gedachten had", vertelde Desmet na afloop. "Ik had gehoopt dat ik verder zou geraken. Maar je weet dat dit kan gebeuren in shorttrack." 

De wedstrijd van Desmet leek even voordien al voorbij na een val, maar hij had het geluk dat de race moest overgedaan worden. "Ik wou buitenom een plek opschuiven. En dan is het de gewoonte van de verdediger om ruimte te nemen en wijd de bocht in te gaan. En toen viel ik. Daarna werd de wedstrijd stilgelegd omdat er metaal op het ijs lag, begreep ik. Het was gevaarlijk om voort te doen. Dat was op dat moment een meevaller." 

Onze landgenoot had een zware reeks geloot, met ook nog de Hongaarse regerende wereldkampioen Shaolin Sandor Liu en Sighel, de derde van het voorbije WK. "Het valt wel op hoe hoog het niveau is. In de vorige voorrondes sneuvelden veel sterke atleten", besloot Desmet.

In Peking staan nog de 1500 en 500 m op het programma van Stijn Desmet.

Belga