Logo of Team Belgium

Op de dag dat in Olympia het olympisch vuur werd ontstoken, maakten onze shorttrackers kennis met de ijspiste in Peking.  In de Chinese hoofdstad konden daar zes mannen en drie vrouwen vorig weekend trainen en verkennen.

"Maandag hebben we voor de eerste maal getraind", meldde bondscoach Pieter Gysel vanuit Peking. "De ijscondities zijn goed. De schaatsers die in Heerenveen of Hasselt rijden, moeten een beetje wennen. Maar onze zware jongens zijn zeker niet in het nadeel."

Gysel vergelijkt zijn schaatsers, met kopman Stijn Desmet, met de aalvlugge Aziaten, die op zwaar ijs minder goed uit de voeten kunnen. De shorttrackers hebben nog tot vrijdag om de fijne kneepjes van de olympische piste onder de knie te krijgen. De hal heeft een olympisch verleden. In 2008, toen de Zomerspelen in Peking plaatsvonden, werd er om medailles gevolleybald. 

Toeschouwers zijn er komende weekend niet. T

"We worden hier heel strak in de bubbel gehouden", liet Gysel weten. "Maar het is wel allemaal goed geregeld. Alle dagen testen, veel QR-codes scannen en zo. Ze hebben het logistiek goed voor elkaar."

Alle schaatsers zijn gezond, weet de bondscoach. "Ook Hanne Desmet, die in goeden doen is. Behoudens ongelukken zie ik geen problemen voor haar." Dat was begin deze maand wel wat anders, toen Desmet zich vlak voor de Internationale Invitation Cup (IIC) moest afmelden. Bij ziekenhuiscontrole bleek dat de nummer twee van het WK op de 1000 meter evenwichtsstoornissen had. Enige weken tevoren had ze bij een val een hersenschudding opgelopen.

Een week na Peking zetten de shorttrackers de olympische campagne voort in Nagoya (Japan). Daarna keren ze terug naar Europa, waar achtereenvolgens in het Hongaarse Debrecen, en het Nederlandse Dordrecht wereldbekerwedstrijden worden gereden. Op 28 november weten de schaatsers onder welke landen de startplaatsen zijn verdeeld.

Belga