Logo of Team Belgium

Met Xander Vercammen (22) heeft Team Belgium een talentvolle skicrosser in de rangen. Op de BOIC-stage in het Portugese Rio Maior zit hij al met zijn gedachten bij het grote doel van komend seizoen: de Olympische Winterspelen in Peking (4-20 februari 2022).

In de skicross worden er 32 quotaplaatsen uitgedeeld voor de Spelen, waarvan één voor het gastland. Er mogen maximum vier atleten per land aantreden.

"De kans dat ik er in Peking bij ben, is groot. Momenteel sta ik op de 35e plaats op de ranking. Het komende wereldbekerseizoen hoop ik nog op te klimmen. Het is mijn ambitie om verschillende keren top 16 te skiën", verklaarde de eerste Belg die meedraait in het wereldbekercircuit skicross. In februari strandde Vercammen op het WK in het Zweedse Idre Fjäll in de kwalificaties, hij werd er 36e.

"Ik heb het nog moeilijk om me mentaal klaar te stomen voor een wedstrijddag. Ik ben te zenuwachtig, en daardoor maak ik fouten die ik op training niet maak. Met behulp van Jef Brouwers probeer ik dat onder controle te krijgen."

Vercammen werkte voor het eerst een heel seizoen af op wereldbekerniveau. Op 20 december werd hij 17e in de WB-manche in het Franse Val Thorens, zijn beste prestatie tot nog toe. "In het begin van het seizoen heb ik goed gepresteerd, maar dat kreeg geen vervolg. Op mentaal vlak was het dan ook een heel zwaar seizoen, vooral door de coronacrisis. Na de training ga je als enige Belg meteen je kamer in. En dan voel je je soms heel eenzaam", aldus Vercammen, die afgelopen seizoen met de Australiërs trainde.

Zoals de meeste skicrossers komt Vercammen uit de alpijnse skiwereld. "Eerst moet je gewoon goed kunnen skiën. Ik ben erin gerold toen de federatie voor Sam Maes koos om in de alpijnse ski aan te treden op de Olympische Jeugdwinterspelen van 2016 in het Noorse Lillehammer. Men vroeg me dan om de skicross in overweging te nemen, en met succes want ik behaalde zilver op die Jeugdspelen", besloot Vercammen, die het statuut van topsporter bij Defensie heeft.

Belga