Logo of Team Belgium

De Olympische Spelen in Tokio zijn zondag officieel beëindigd tijdens de sluitingsceremonie in het Olympisch Stadion. De olympische vlam werd gedoofd.
Voor Team Belgium droeg ruiter Grégory Wathelet, lid van de jumpingploeg die zaterdag brons veroverde in de landencompetitie, de vlag.

Er woonden in totaal 24 Belgische atleten en 26 Belgische officials de slotceremonie bij.

Bashir Abdi ontving tijdens de slotceremonie nog zijn bronzen medaille, eerder op de dag in Sapporo behaald op de marathon.

De ceremonie begon met het hijsen van de Japanse vlag en het afspelen van het Japanse volkslied. Vervolgens betraden de atleten het stadion. Dat ging gepaard met veel vrolijke gezichten en gedans.

De muziek kwam van de Tokyo Ska Paradise Orchestra.

Ook de vlag van Griekenland, de bakermat van de Spelen, werd gehesen en het Griekse volkslied werd afgespeeld. Aan het einde van de ceremonie werd de olympische hymne gespeeld en vervolgens werd de olympische vlag naar beneden gehaald.

Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, mocht nadien de olympische vlag ontvangen uit handen van Yuriko Koike, de gouverneur van Tokio.

Parijs organiseert de volgende Olympische Spelen, tussen 26 juli en 11 augustus 2024. Het Franse volkslied volgde, astronaut Thomas Pesquet speelde vanuit de ruimte de laatste noten.

Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), kwam nog even aan het woord. "Jullie hebben ons verbluft", begon Bach met een boodschap aan de atleten. "Jullie inspireerden ons met de verenigde kracht van sport en dat ondanks de vele uitdagingen door de pandemie. Jullie gaven de wereld hoop. Voor het eerst sinds het begin van de pandemie kwam de hele wereld samen. Dit waren de Spelen van hoop, solidariteit en vrede."

Aan het Japanse volk sprak hij zijn dank uit. "Jullie mogen erg trots zijn op wat jullie hebben bereikt", klonk het. "Danku Tokio, danku Japan. Het waren ongeziene Spelen die een ongeziene inspanning hebben gekost." Traditiegetrouw riep hij de jeugd nog op over drie jaar samen te komen om de 33e Olympiade in Parijs te vieren. Seiko Hashimoto, de voorzitster van het organisatiecomité, sprak over "spannende en inspirerende Spelen".

Belga