Logo of Team Belgium

De 44e editie van de Memorial Van Damme biedt vrijdag liefst vier kansen op een wereldrecord. De internationale topatleten zullen het, net als de negentien Belgen op de startlijst, wel voor één keer zonder het enthousiaste Brusselse publiek moeten doen.

Een eerste wereldrecordpoging komt er vrijdag tijdens de uurloop voor vrouwen. De Nederlandse Sifan Hassan en de Keniaanse Brigid Kosgei vallen het twaalf jaar oude record van de Ethiopische Dire Tune aan, dat op 18.517 meter staat. 

Ook de mannen vallen het werelduurrecord aan. Sir Mo Farah is de grootste kandidaat om het dertien jaar oude record van de Ethiopiër Haile Gebrselassie, dat op dat op 21.285 meter staat, te verbeteren. De Brit wordt uitgedaagd door zijn trainingsmaatje, Gentenaar Bashir Abdi. Die laatste hoopt in de eerste plaats het Belgisch record van Gaston Roelants (20.784 meter) en het Europees record van Jos Hermens (20.944 meter) scherper te stellen. 

Een derde wereldrecordpoging komt er op de 1.000 meter bij de vrouwen. De Keniaanse Faith Kipyegon kwam twee weken geleden in Monaco amper zeventien honderdsten tekort en aast in Brussel op revanche. Het wereldrecord werd in 1996 op de Memorial Van Damme gelopen, toen de Russin Svetlana Masterkova naar 2:28.98 snelde. 

In het polsstokspringen bij de mannen etaleerde de Zweed Armand Duplantis eerder deze week in Lausanne nog zijn bloedvorm. Hij heeft geen officiële aanval op zijn eigen wereldrecord aangekondigd, maar zeg nooit nooit met de Zweed. In Zwitserland lukte hij woensdag 6m07, een persoonlijk outdoorrecord. Zijn wereldrecord, 6m18, zette hij indoor neer. Ben Broeders gaat op zoek naar zijn eigen Belgisch record, dat 5m76 bedraagt.

Behalve Abdi en Broeders komen nog zeventien andere landgenoten in actie: Nina Lauwaert en Soufiane Bouchikhi (uurloop), Anne Zagré en Sarah Missinne (100m horden), Thomas Van der Plaetsen (polsstokspringen), Claire Orcel (hoogspringen), Rani Rosius en Cynthia Bolingo (100m), Ismael Debjani en Isaac Kimeli (1.500m), Camille Laus, Paulien Couckuyt en Margo Van Puyvelde (400m), Jonathan Borlée en Julien Watrin (200m) en tot slot Renée Eykens en Elise Vanderelst (1.000m).

Belga