Logo of Team Belgium

In 2019 vloog de Belgische snowboarder Seppe Smits (tweevoudig wereldkampioen slop style) 36 keer rond de aarde, goed voor zo’n 125.000 kilometer in totaal. En dat is gelijk aan driemaal de diameter van moeder aarde. World Cups in China, Canada, Nieuw-Zeeland, stages in de Verenigde Staten, …. Een routine die hem, en samen met hem vele andere topatleten, dwingt om een groot deel van zijn leven in het buitenland door te brengen en zich bewust te worden van een trieste realiteit.

"De afgelopen jaren heb ik met eigen ogen gezien hoe de gletsjers zich terugtrekken en hoe de kwaliteit en kwantiteit van de sneeuw verandert", zegt Seppe Smits. "De vele natuurrampen die zich de laatste tijd hebben voorgedaan, houden ook duidelijk verband met de opwarming van de aarde. Iedereen moet handelen, ieder op zijn eigen niveau.”

Green Tripper-programma
Omdat hij zijn ecologische voetafdruk wil verminderen, sloot de snowboarder zich aan bij het ‘Green Tripper-programma’. Dat is een organisatie die aanbiedt om je CO2-voetafdruk te compenseren door duurzame projecten en concrete klimaatmaatregelen te financieren. “Mijn vader is lijnpiloot en daardoor ben ik o.m. geïnteresseerd in het brandstofverbruik van vliegtuigen. Als ik een vlucht boek, kies ik altijd voor een vlucht die het minste impact heeft op het milieu."

En als het gaat om stages, kiest Seppe nu voor autoritten en alleen nog in Europa. "Vroeger gingen we veel naar de Verenigde Staten, maar nu de infrastructuren in Europa zijn verbeterd, geef ik de voorkeur aan dichterbij. Ik ‘share’ mijn reizen op BlaBlaCar en doe aan carpooling. Dankzij mijn partner Skoda rijd ik op CNG en binnenkort op hybride".

Zoveel mogelijk zero waist
Seppe en zijn partner proberen privé zo veel mogelijk zero waist te leven. "In 2019 hebben we slechts één zak niet-recyclebaar afval geproduceerd. Zelf glazen potten meenemen als je gaat winkelen, in het begin is het wat zoeken en organiseren, maar eenmaal je dat onder de knie hebt, is het heel eenvoudig."

Vakanties brengt Seppe Smits door in Europa en tijdens die reizen, reist hij met de trein, de bus, en de fiets. "Vorige zomer hebben we zo Noorwegen bezocht … een ongelooflijke ervaring. Trouwens de foto’s van de prachtige landschappen en vergezichten zijn nog mooier als je toekomt louter op kuitkracht."

Bron: RTBF - David Bertrand