Logo of Team Belgium

België heeft met Seppe Smits een snowboarder die kan wedijveren met de wereldtop. Als hij niet deelneemt aan een world cup dan vertoeft hij steevast in de bergen om er nieuwe tricks te leren. Met 7 top-8 plaatsen op World Cups in 2016 waaronder 3 podiumplaatsen en een eerste plaats tijdens de World Cup in Seiser Alm (Italië) in januari van dit jaar ziet de aanloop naar PyeongChang voor Seppe Smits er veelbelovend uit.

Ondanks zijn jonge leeftijd, hij wordt dit jaar 26, wordt Seppe Smits beschouwd als een ancien in het snowboarden. Op zijn negende begon hij met snowboarden. Dat zijn ondertussen 17 jaar op een snowboardplank …

Seppe Smits : “Snowboarden is een boeiende sport, er zijn ook oneindig veel opties in het snowboarden. Veel verschillende disciplines, iedere wedstrijd is een andere setup, je hebt veel verschillende tricks die je op verschillende manieren kan uitvoeren en met verschillende grabs en verschillende stijlen. Dus snowboarden is nooit hetzelfde. Ik ontdek er nieuwe plaatsen en nieuwe culturen mee en amuseer me altijd goed met mijn vrienden tijdens het snowboarden. Snowboarden blijft leuk en interessant.”

Dit seizoen zit voor Seppe Smits goed gevuld met kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen in PyeongChang. “Van begin januari tot eind maart heb ik maar 1 week zonder wedstrijd. Gedurende de weken die ik dan nog vrij heb, ga ik nog zoveel mogelijk naar de bergen om nieuwe tricks bij te leren.”

In de discipline slope style behaalde Seppe Smits al knappe resultaten. Op de Olympische Spelen in Sotsji kon hij zich net niet plaatsen voor de finale in dit onderdeel. Maar ook in de big air, dat in PyeongChang voor het eerst op het programma staat, is Seppe Smits wereldtop.

“Ik denk niet dat ik veel verschil zal merken tussen mijn eerste deelname in Sotsji en de deelname in PyeongChang. De Spelen gaan natuurlijk door in een ander land en de opstelling van de piste zal ook anders zijn. Het zal er dus zoals bij iedere wedstrijd op aankomen om mij zo goed mogelijk aan te passen aan de setup van de piste en aan de omstandigheden.”

“Dat big air nu ook op het olympisch programma staat is natuurlijk super. Ik ga zeker proberen om nieuwe tricks bij te leren maar ik ben sowieso niet de enige in het circuit dat dat van plan is (lacht). Dus dat wordt afwachten, we zullen wel zien hoe ver ik sta tegen dat het zover is.”