Logo of Team Belgium

Virtuele Olympische Spelen? Nee, wij kijken nog steeds uit naar de echte. Op je smartphone of tablet kan je wel op olympisch avontuur met Sonic in de officiële Tokyo 2020-game 'Sonic op de Olympische Spelen'. Videogame-journalist Raf Picavet nam de game voor ons onder de loep.

Op de Nintendo Switch speelt SEGA’s hogesnelheidsmascotte Sonic samen met Mario. In de Google Play en Apple’s app-store gaat de blauwe egel solo. Het resultaat is een niet altijd even geïnspireerde maar uiteindelijk best vermakelijke en gevarieerde game met een grote herspeelbaarheid.

Wat je eerst en vooral moet weten over Sonic op de Olympische Spelen is dat het een zogenaamde Free to Start game is. Dat betekent dat je het helemaal gratis kan downloaden om gelijk van een paar uitdagingen te proeven. Maar tenzij je bereid bent om al vrij snel net geen 10 euro neer te tellen, zet de game er sneller en meer abrupt de rem op dan verwacht. Let op, dit is lang niet de enige game die deze formule opvoert, maar het had op dit punt vooraf toch iets duidelijker kunnen. Zeker voor spelers die vandaag heel wat gratis of langer uit te proberen alternatieven vinden.

Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020

Egel & Co redden Tokyo

Wie die euro’s er wel over heeft ontdekt in Sonic op de Olympische Spelen een aangenaam uitgebreide, afgewerkte en gevarieerde game. Daarbij volg je een flinterdunne verhaallijn waarin jij als Sonic en zijn vrienden het Olympische Tokyo moet redden van je aartsvijand Dr. Eggman. In de praktijk komt dat neer op deelnemen aan een brede waaier Olympische en meer fantasievolle disciplines. Door goed te presteren verdien je extra vaardigheden en die kan je dan weer inzetten in de bossfights waarbij je het tegen een van Eggman’s luitenants opneemt.

De game voert meer dan 15 van die disciplines op. Klassieke, zoals de 100m sprint, 400m horden, tafeltennis, kleiduifschieten, karate en ook het muurklimmen dat in deze Spelen zijn Olympische debuut maakt. Daarnaast zijn er ook de Ex-events, varianten op die officiële disciplines met een minder realistisch en meer uitgesproken Sonic-videogame-accent. De plot leidt je van de ene uitdaging naar de volgende, maar je kan er ook voor kiezen om een vorige opnieuw-maar-beter te doen, of een al te taaie over te slaan.

Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020

Uitdaging – Verhaal: 1-0

Nagenoeg elke prestatie levert je wel iets op aan ervaring, een opgeschroefde vaardigheid en in sommige gevallen zelfs een nieuw personage. De game telt er 16 met elk hun eigen unieke sterke punten, die je vervolgens ook nog ’s kan upgraden door er goed mee te scoren. Dat is na een tijdje echt een must want elke volgende wedstrijd in elk van de disciplines wordt steeds moeilijker. Dat het verhaal steeds meer naar de achtergrond verschuift en de uitdagingen naar de voorgrond, is eerder een plus- dan een minpunt.

Aan variatie en herspeelbaarheid dus geen gebrek. De meeste disciplines vragen van start tot finish minder dan een minuut van je tijd, wat maakt dat deze game zich perfect leent voor een kort tussendoortje. De visuele afwerking is bij het beste wat mobile games te bieden hebben en de functioneel sobere besturing bespaart in de meeste gevallen nodeloze frustratie. Dat maskeert echter niet dat lang niet elk van deze mini-uitdagingen even geïnspireerd is. De honger naar een hogere plek in de internationale of nationale rangschikking is leuk en aardig, maar dat boeit enkel de echt hardcore speler.

Aan het eind van de rit krijg je met deze Sonic op de Olympische spelen een oerdegelijk afgewerkte game, waar je genoeg speluren in kan spenderen om zijn aankoopprijs te verantwoorden. Sommige onderdelen zullen hun haakjes aangenaam diep in je vastzetten, maar over het algemeen mist het toch dat samenhangende- of wow-effect. Een podiumplek, maar geen gouden medaille.