Logo of Team Belgium

Samen met 7 andere Europese Olympische Comités neemt het BOIC deel aan het project “Sport Parks Inspired by the Olympics”. Collega Pascal Dufourny : “Eén van de doelstellingen van het project is om de begeestering rond de Olympische Spelen in te zetten en zo meer mensen actief aan het sporten en het bewegen te brengen.

De NOC’s van België, Kroatië, Oostenrijk, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland en Tsjechië en 3 vertegenwoordigers van het IOC kwamen een eerste maal samen in Praag op 31 januari om het project te lanceren. Voor de tweede bijeenkomst van 27 en 28 maart was het NOC-NSF gastheer in het trainingscentrum van TeamNL in Papendal.

Het project “Sport Parks Inspired by the Olympics” is een initiatief van het Tsjechisch Olympisch Comité en wordt financieel ondersteund door het Erasmus+ Programma van de Europese Unie. Het NOC Tsjechië organiseerde een eerste Olympic Park tijdens de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 en bereikte meer dan 400.000 bezoekers.

Twee jaar nadien tijdens de Olympische Spelen in Rio kwamen meer dan 1 miljoen mensen naar de 4 Olympic Parks op verschillende plaatsen in Tsjechië. Ook de Nederlandse collega’s organiseerden in Den Haag en het BOIC in Oostende vorig jaar een ‘Olympic Parks’ en brachten zo de Olympische Spelen dichter bij de supporters. Deze 3 “best-practices” die onafhankelijk van elkaar tot stand kwamen, vormen het vertrekpunt voor een gemeenschappelijk Europees project.


Pascal Dufourny van het BOIC : “Heel concreet is het onze bedoeling om een interactief web-based handboek te realiseren. Elk land heeft zijn eigen specificiteit, maar de bouwstenen van de verschillende initiatieven zijn gelijkaardig. Het handboek zal aanbevelingen en richtlijnen bevatten, tips & tricks, concrete tools en voorbeelden i.v.m. de voorbereiding, organisatie, evaluatie en duurzaamheidsaspecten. Een test periode wordt voorzien met verschillende events tijdens de Winterspelen in 2018. In de herfst 2018 stellen we het handboek dat bedoeld is voor de Europese NOC’s voor. Uiteraard hopen we dat op termijn ook NOC’s buiten Europese mee zullen gaan in dit project.”

“Sport Parks Inspired by the Olympics” moet bijdragen tot de uitvoering van de Aanbevelingen van de Europese Unie voor de promotie van de gezondheid en fysieke activiteiten en de aanbevelingen zoals beschreven in de Olympische Agenda 2020 van het IOC.