Logo of Team Belgium

De eerste verkiezing van de Sportvrouw van het Jaar vond plaats in 1975 toen zwemster Carine Verbauwen als primus uit de bus kwam. Het was daarna bijna een halve eeuw wachten om een wielrenster op de erelijst te krijgen. Kopecky valt de eer te beurt. "Maar dat ik de eerste wielrenster ben, daar hecht ik op zich niet zoveel waarde aan", reageert ze. "Het gaat mij om de trofee zelf. Dit gaat verder dan alleen de wielerwereld. Ik ben best trots om deze trofee mee naar huis te mogen nemen."

Kopecky kreeg in het referendum van sportspress.be, de sportpersbond, de voorkeur op Emma Meesseman, die met de Belgian Cats het EK won en in clubverband schitterde met Fenerbahçe, en Loena Hendrickx, medaillewinnares op het WK en EK kunstschaatsen. De stemgerechtigden schatten de prestaties van Kopecky toch nog hoger in. Zij werd onder meer wereldkampioene op de weg en op de piste (2x), won de Ronde van Vlaanderen en schitterde in de Tour met groen en een tweede plaats in de eindstand. 

Op haar 28e hoort Kopecky tot de absolute wereldtop. "Ik hoop dat ik dit niveau nog heel lang kan volhouden, ik ben er nog maar net", lacht ze. "Elk seizoen is anders, elke voorbereiding is anders. Maar ik heb wel heel veel zin in volgend seizoen en dat is het belangrijkste. Hopelijk kan ik een goeie voorbereiding afwerken en dan zullen we zien. Met een goeie conditie aan de start staan, is niet altijd een garantie op succes." 

Kopecky liet al eerder verstaan dat ze in 2024 vooral wil schitteren op de Olympische Spelen in Parijs. Of ze meteen daarna deelneemt aan de Tour de France Femmes, ligt nog niet vast. De rittenkoers begint al een dag na het olympische omnium, waarin ze resoluut op een medaille mikt. "Er is nog heel veel twijfel, ik ben van niets zeker. De beslissing zal pas vrij laat worden genomen, na het voorjaar. Ik ben er nog niet mee bezig", benadrukt ze.

Morgen/maandag stapt de kersverse Sportvrouw van het Jaar op het vliegtuig naar Spanje om er verder te werken aan haar voorbereiding op het seizoen. "De eerste dagen zullen nog vrij rustig zijn. Er volgen nog wat mediaverplichtingen. Maar daarna hoop ik de volledige focus op de trainingen te kunnen leggen. Het hele voorjaar is belangrijk en ik hoop in april een eerste keer te kunnen pieken. Daarna wil ik met een goed gevoel de verdere voorbereiding naar de Spelen afwerken."

Belga