Logo of Team Belgium

Evenepoel kleurde zijn seizoen met onder meer een tweede zege op rij in Luik-Bastenaken-Luik, een derde zege in de Clasica San Sebastian, de wereldtitel tijdrijden, de Belgische titel op de weg, twee etappes in de Giro en drie etappes in de Vuelta (plus de bergtrui).

De 23-jarige "aerokogel" uit Schepdaal kreeg in het referendum van Sportspress.be 714 punten en haalde het daarmee voor Luca Brecel, (424 punten) en Bart Swings (343 punten). 

"We verdienden het alledrie te winnen. Bart had een buitengewoon seizoen, en heeft net zoals ik een heel jaar op hoog niveau gepresteerd. En wat Luca gedaan heeft, is ook speciaal", gooide Evenepoel een bloemetje naar de nummers twee en drie nadat hij de trofee overhandigd kreeg in de Skyhall van Brussels Airport in Zaventem. "Het is altijd een eer Sportman van het Jaar te worden. Het betekent dat veel mensen appreciatie hebben voor de prestaties die ik dit jaar heb geleverd."

Evenepoel is pas 23 maar doet met drie trofeeën van Sportman van het Jaar nu al even goed als Tom Boonen en Philippe Gilbert. "Dat zijn twee Belgische wielerlegendes. Het is mooi om naast hen te staan. Hopelijk kan ik snel eentje meer pakken", klinkt het ambitieus.

Wielergod Eddy Merckx is met zes verkiezingen de absolute recordhouder, voor motorcrosser Stefan Everts die vijf keer won. Evenepoel noemt het "een mooi doel om proberen te realiseren". "Als ik nog een carrière van tien of twaalf jaar heb, hoop ik nog vier keer te winnen. Dan zou ik alleen recordhouder zijn. Maar we zullen zien. Je moet het jaar per jaar bekijken."

Belga