Logo of Team Belgium

Denk jij bij surfen ook aan witte stranden, wuivende palmbomen en ukeleles? Zover moet je voor deze sport niet meer gaan, aan onze Belgische kust wordt er meer en meer gesurft. In Tokio 2020 staat de sport voor het eerst op het Olympische programma. Zien we straks een Belgische surfer op de Spelen?

Misschien wel, want surfen wint aan populariteit op internationaal niveau maar zeker ook in België; de surfclubs en de federatie winnen aan surfende leden .

Tom Coeckelberghs: “De populariteit van het surfen is in ons land enorm toegenomen en dat speelt zich op twee vlakken. Onze Belgische kust telt meer en meer surfclubs met een steeds uitgebreider aanbod. Van De Panne tot Knokke kan je windsurfen, kitesurfen, golfsurfen, … Is er geen wind dan kan je kiezen voor paddleboarden. Er zijn dus een hele reeks leuke alternatieven voor jongeren om aangenaam bezig te blijven aan de kust. De tweede reden is dat meer en meer reisorganisaties - en dat sinds toch al een aantal jaren - surfcamps aanbieden, in Frankrijk en in Spanje bijvoorbeeld. De laatste jaren kennen de junior camps een boom, maar vooral ook de familie camps, met surfende vaders en surfende moeders!"

Surfsport erkend in ons land
Pas in 2008 werd de golfsurfsport erkend in ons land. De Belgische Surf Federatie vaart sinds enkele jaren onder de vleugels van de federatie Wind en Watersport Vlaanderen. Dat surfen in 2020 op het Olympische programma staat, geeft natuurlijk een extra boost aan de federatie. Langs Vlaamse kant is Tommy Maenhaut o.m. coördinator voor het surfen.

Tommy Maenhaut: "De Belgische Surf Federatie, in het kort BSF of SurfingBelgium, is onderdeel van Wind en Watersport Vlaanderen vzw (WWSV) en via WWSV erkend door het BOIC en Sport Vlaanderen. BSF is aangesloten bij Eurosurf en de International Surfing Association. Op dit ogenblik is er geen federatie voor golfsurfen langs Waalse zijde."

Shortboard
Voor Tokio 2020 spreken we over de shortboard discipline, een zeer spectaculaire discipline die iedereen wel al eens gezien heeft in een film over Hawaï. Shortboard doe je op een korte plank die heel snel in bochten en met sprongen de golf volgt tot aan het strand.

Tom Coeckelberghs: “20 mannen en 20 vrouwen kunnen zich kwalificeren voor Tokyo 2020, met een maximum van twee surfers per nationaal Olympisch comité. De selectiecriteria zijn redelijk strak en gebaseerd op de World Surf Championship Tour en de World Surfing Games, het allerhoogste niveau! Daar hebben we op dit ogenblik nog geen kandidaten voor.”

Eerste Belgische EK-medaille
Op Belgisch niveau is Dean Vandewalle op dit ogenblik het grootste Belgische surftalent. Hij verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar Costa Rica, één van dé surfparadijzen ter wereld. In 2016 won hij op 14-jarige leeftijd een bronzen medaille op het Europees kampioenschap golfsurfen voor junioren in het Marokkaanse Agadir. Voor België was het de eerste medaille ooit op een EK golfsurfen.

Tom Coeckelberghs: “Dean Vandewalle is nog jong en heeft nog niet de ervaring in de allergrootste wedstrijden. Dat er toekomst zit in België en golfsurfen wordt stilaan onweerlegbaar maar de kans is heel klein dat we Belgische golfsurfers aan het werk zullen zien in Tokio. Maar Parijs in 2024 staat surfen op het programma. Of surfen in 2028 ook op het programma staat, is nog koffiedik kijken, maar we durven te hopen van wel, LA is immers het mekka van het surfen.
We hebben er alle baat bij dat we samen met de federatie en de gemeenschappen een goede werking opzetten om ons surftalent klaar te stomen en ze op een optimale manier te begeleiden.”

Pictures: deanvandewalle.com