Logo of Team Belgium

Shorttracker Stijn Desmet heeft zondag in het Nederlandse Dordrecht een eerste wereldbekemedaille veroverd. In een veld met 's werelds snelste schaatsers op de korte binnenbaan moest de 21-jarige Desmet op de 500 meter alleen de Zuid-Koreaan Lee June Seo voor laten gaan. Op de streep verwees hij de Kazach Abzal Azggalijev naar de derde plaats. De Nederlander Itzhak de Laat werd vierde.

Olympisch kampioen Wu Dajing was naar de B-finale verwezen, het niveau waar Desmet tot voor kort thuishoorde. De eerste ereprijs op dit niveau is een grote stap voor de schaatser van Ice Racing Team Antarctica. In het eindklassement voor de wereldbeker werd Desmet twaalfde. Op de eerste plaats prijkt de in Dordrecht afwezige Hongaar Shaolin Sandor Liu. 

De prijs was voor Desmet niet helemaal verrassend. "Het is een hele opluchting. Ik had er dit jaar een beetje op gerekend. Het is mijn eerste echte finale van het seizoen en direct een medaille. Eerder op de middag had ik last van zenuwen. Ik was niet zo zeker van mijn tweede plaats." Met de hakken over de sloot had Desmet de halve eindstrijd gehaald. In de volgende race wees een fotofinish uit dat niet de Rus Konstantin Ivlijev maar hij een plek in de A-finale had verdiend. 

De Belgische aflossingsploeg, met naast Desmet, Ward Pétré, Gert-Jan Goeminne en Rino Vanhooren, eindigde als derde in de B-finale. Dat betekent de zevende plaats in het klassement voor het weekeinde. In de wereldbekerdeindstand leverde het de equipe van bondscoach Pieter Gysel de twaalfde plek op.

(Belga)