Logo of Team Belgium

Op een paar weken na is het een jaar geleden dat de beste shorttrackers van Europa elkaar troffen. In de Poolse havenstad Gdansk maken de schaatsers op de korte binnenbaan het komende weekend hun rentree op het EK. Het EK wordt onder strenge coronamaatregelen in de Hala Olivia gehouden. Desmet is de kopman van de Belgische afvaardiging, die in totaal zeven schaatsers omvat.

De 22-jarige schaatser van Ice Racing Team Antarctica was de verrassing op de laatste internationale krachtmeting, de wereldbekerfinale van februari 2020 in Dordrecht. Desmet eindigde daar op de 500 meter als tweede. Desmet moet het in Gdansk opnemen tegen de Hongaarse broers van Chinese komaf Shaolin Sandor en Shaoang Liu en de ervaren Rus Semen Elistratov. Verder is de Nederlander Sjinkie Knegt terug aan het front.

Bij de vrouwen is de Nederlandse Suzanne Schulting huizenhoog favoriete. Omdat de wedstrijdpauze zo lang was en de coronabeperkingen zo divers houden de schaatsers rekening met verrassende uitslagen.

Bondscoach Pieter Gysel meldt na de eerste trainingen dat alle schaatsers fit zijn. "Je merkt dat de hal nog wat moet opwarmen voor het weekend en het ijs nog wat aandacht nodig heeft. Maar dat zien we wel vaker."

Naast Desmet bestaat de Belgische delegatie uit Gert-Jan Goeminne, Rino Vanhooren, Warre van Damme, Hanne Desmet en Alexandra Danneel. Robbe Volckaert is reserve.

De eerste vier starten in de aflossing. Van Damme plaatste zich voor die race na een time trial. In december kwamen twee schaatsers uit de selectie, Ward Pétré en Adriaan Dewagtere, tijdens de training in Hasselt zwaar ten val. Ze zijn voor de rest van het seizoen uitgeschakeld.

Belga