Logo of Team Belgium

Shorttrackers Stijn en Hanne Desmet komen zaterdag voor het eerst in actie op de Olympische Winterspelen. Stijn Desmet is eindelijk verlost van zijn fysieke ongemakken, zo zei hij donderdag op een persmoment in het olympisch dorp in Peking.

Desmet schaatst zaterdag in het Capital Indoor Stadium zijn voorronde van de 1000 m. "Ik heb een vrij goed gevoel na de trainingen van de afgelopen dagen. Voor het eerst dit jaar voel ik me volledig gezond, ik heb er zin in", aldus Desmet, die recent met een ernstige bacteriële infectie aan het linkerbeen kampte. Eind vorige zomer viel hij op zijn knie, met schade aan het kraakbeen en de meniscus tot gevolg. "Met die blessure heb ik lang gesukkeld. Ik kon niet optimaal trainen. Ook mijn heup speelde recent op na een val." 

"Er was de voorbije maanden dus altijd wel iets, en dat is niet plezant. Het zorgt voor stress wanneer je moet rusten en de Spelen in aantocht zijn. Ik zou niet zeggen dat ik 100 procent ben. Maar ik ben wel goed genoeg om hier te doen wat ik wil doen, en dat is goed schaatsen."

Desmet kan gezien zijn recente gezondheidsproblemen moeilijk inschatten wat hij kan verrichten op de 1000 m. "Ik hoop ver te geraken. Maar het zal spannend zijn vanaf de eerste ronde. Alles is mogelijk. Ik mag gewoon geen fouten maken. Op de 1000 m wil iedereen graag vooraan zitten. Maar het moet ook mogelijk zijn. Als dat niet lukt, moet ik gewoon kalm blijven en het verschil maken in de laatste rondes. Mijn topsnelheid ligt redelijk hoog, en die kan ik soms gebruiken voor moeilijke inhaalbewegingen. In de juiste omstandigheden kan ik zo wedstrijden naar mijn hand zetten." 

Ook de 500 en de 1500 m staan nog op het programma van Stijn Desmet.

Belga