Logo of Team Belgium

Op 25 januari werd in het Oostenrijkse Tschagguns de Olympische vlam aangestoken en de 12e editie van het Europees Jeugd Olympisch Winterfestival (EJOWF) officieel geopend. Skiër Armand Marchant behaalde op de eerste competitiedag al een bronzen medaille op de reuzenslalom. Een trotse BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers mocht hem het brons overhandigen. Voorlopig staat de medaillestand nog steeds op 1. Delegatieleider Rudy Lahor is alvast een tevreden man. Een tussentijds overzicht.


Naast Armand kwamen nog drie andere landgenoten aan de start van de reuzenslalom: Sam Maes werd 35e in de eindstand. Leonardo Tinland eindigde als 43e. Tom Verbeke kwam jammer genoeg ten val in de eerste run. De vier jongens kregen vandaag een tweede kans op een topprestatie in de slalom.

Voor kunstschaatsster Loena Hendrickx zit het EJOF erop. Ze werd maandag zestiende in de korte kür met 33,97 punten. Woensdag bracht ze haar puntentotaal op 98,55 in de vrije kür. “Ondanks een foutje aan het begin schaatste Loena bijna perfect”, vertelt Rudy Lahor. Met een dertiende plek in de vrije kür en een zestiende plaats in de eindstand mag ze dan ook heel tevreden zijn. Laat ons niet vergeten dat Loena bij de allerjongste deelnemers op dit EJOF was.”

Door de hevige sneeuwval op competitiedag 2 en het beperkte zicht gingen onze meisjes in het skiën niet aan de slag in de reuzenslalom, maar stond de slalom op het programma. Mathilde Nelles kwam in de eerste run ten val ondanks een sterke start. Kim Vanreusel werd 31e in de eindstand, op acht seconden van de Kroatische winnares Leona Popovic. In de reuzenslalom woensdag draaiden onze meisjes de rollen om: Kim Vanreusel verloor een ski in de eerste run, Mathilde Nelles werd vijftiende met een 22e plaats in de eerste en een knappe 10e plaats in de tweede run.

“Nu is het vooral uitkijken naar het teamevent van vrijdag”, besluit Rudy Lahor. “Daarin slaan Kim en Mathilde de handen in mekaar met Armand en Tom.”

Wij kijken er alvast naar uit ! #BeMontafon#TeamBelgium