Logo of Team Belgium

Op het Europese Sportfilmfestival FICTS in Brussel heeft de promotiefilm ‘Belgian Mountains’ van Team Belgium de eerste prijs gewonnen in de categorie ‘relatie tussen sport en beeld’. Deze tv-spot zette Team Belgium in de kijker in aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji.

De eerste editie van FICTS, het Europese Sportfilmfestival van Panathlon Wallonie-Bruxelles, werd op 17 september afgesloten met de prijsuitreiking. In de categorie ‘relatie tussen sport en beeld’ ging de jury op zoek naar films die via eenvoudige beelden grote emoties losmaken. De promotiefilm ‘Belgian Mountains’ uit 2014 toont snowboarder Seppe Smits met een groep vrienden die op de tonen van Jacques Brels ‘Mijn vlakke land’ hun tricks tonen in een sneeuwloze, Belgische omgeving. “Deze ietwat eigenzinnige spot maakt emoties los door een gracieus soort surrealisme waar ons land zo dol op is”, aldus de jury.

Het agentschap BBDO, met Isabel Peeters en Arnaud Pitz als drijvende krachten, bedacht het concept voor ‘Belgian Mountains’. De regie was van Arnaud Uyttenhove.

De Zweeds-Noorse film ‘The Optimists’ werd bekroond in de categorie ‘Sport als vrouwenzaak’, de Franse film ‘Nager au-delà des frontières’ in de categorie ‘Sport voor iedereen’. In totaal toonde het festival FICTS 52 producties en meer dan 44 uur sportfilms. Het BOIC had het peterschap voor dit festival.