Logo of Team Belgium

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag werden in Rio de 31ste Olympische Zomerspelen officieel geopend. Tijdens de openingsceremonie maakte Team Belgium als 23ste land zijn intrede met als vlaggendraagster Olivia Borlée. Negen atleten waren van de partij en zagen hoe ex-langeafstandsloper Vanderlei Cordeiro de Lima de olympische vlam aanstak.

Team Belgium betrad om 2u05 Belgische tijd het Maracana-stadion onder het toeziend oog van onder anderen koning Filip en koningin Mathilde.

Ook zwemmers Basten Caerts en François Heersbrandt, boogschutter Robin Ramaekers, golfers Chloé Leurquin en Nicolas Colsaerts, schermer Seppe Van Holsbeke, badmintonners Yuhan en Lianne Tan en verschillende leden van de staf vertegenwoordigden België tijdens de ceremonie. Veel Belgische atleten komen de komende dagen in actie en kozen ervoor om zich niet te vermoeien.

Zoals de traditie het voorschrijft opende Griekenland de vlaggenparade. Als 207de (het vluchtelingenteam inbegrepen) en laatste deelnemende team was Brazilië aan de beurt. Yane Marques (moderne vijfkamp) was de vlaggendraagster van het gastland.

Tennisgrootheid Gustavo Kuerten mocht de vlam het stadion binnendragen. Via voormalig basketbalspeelster Hortencia Marcari kwam de toorts bij Vanderlei Cordeiro de Lima terecht. De ex-langeafstandsloper stak de olympische vlam aan. Aanvankelijk werd verwacht dat Pelé de olympische vlam zou laten branden. Enkele uren voor de start van de ceremonie verklaarde de voetballegende echter dat hij er omwille van gezondheidsredenen niet bij kon zijn.

"Dit is het moment van de wonderlijke stad", stelde IOC-voorzitter Thomas Bach, die het vluchtelingenteam op de Spelen verwelkomde als een verrijking. "De eerste Olympische Spelen in Zuid-Amerika worden door de hele wereld bekeken. Met de Olympische Spelen als katalysator hebben jullie in zeven jaar iets gerealiseerd waarvan vorige generaties alleen maar konden dromen. Jullie hebben Rio de Janeiro getransformeerd in een moderne metropool. Jullie zijn hierin geslaagd in een zeer moeilijke tijd in de Braziliaanse geschiedenis. Wij hebben altijd in jullie geloofd."

Bach reikte vervolgens de eerste olympische laurierkrans uit aan de voormalige Keniaanse atleet Kipchoge Keino.