Logo of Team Belgium

Op 26 juli – over precies 3 dagen - gaat in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, het Europees Jeugd Olympisch zomer Festival van start. Team Belgium is 75 atleten sterk. De atleten komen uit 8 van de 9 sporten die op het programma staan. “Enkel in handbal hebben we geen atleten omdat onze ranking in die leeftijdsklasse niet hoog genoeg is,” zegt chef de mission Philippe Préat.

24 coaches, 5 juryleden, 1 sportarts, 6 kinesitherapeuten en 4 BOIC-stafleden zullen de atleten begeleiden. Alles netjes opgeteld maakt dat een delegatie van 115 leden. In het volleybal en het basketbal zijn enkel meisjesteams geselecteerd. Dat maakt dat Team Belgium grotendeels vrouwelijk zal zijn.

“In atletiek hebben we niet alleen een mooi aantal deelnemers met 7 jongens en 15 meisjes, maar ook een zeer sterke delegatie. We hebben een meisjes basketbalploeg en een meisjes volleybalteam. Het volleybalteam werd dit jaar trouwens knap 3e op het EK voor junioren in Polen. In het wielrennen werden 3 meisjes en 3 jongens geselecteerd, en hetzelfde in gymnastiek. In het judo en in tennis werden 2 meisjes en 2 jongens geselecteerd en in het zwemmen 5 meisjes en 4 jongens.”

DelegatieWedstrijdschema


Wat zijn de ambities voor Team Belgium tijdens deze editie van het Europees Jeugd Olympisch Festival? (vroegen we aan Philippe Préat).

“We verwachten mooie prestaties van Team Belgium. We durven in het atletiek en in het zwemmen hopen op een paar finales en veel personal bests. Bovendien heeft Team Belgium met Nina Derwael, Axelle Klinckaert en Julie Meyers een zeer sterke ploeg voor artistieke gymnastiek met ambities voor podiumplaatsen.”


Wat kunnen we verwachten van de jonge sporters na Tbilisi?

“De weg naar de grote Spelen is nog erg lang. Voor de meesten onder hen is 2016 te dicht bij, maar als ze hard blijven werken, de juiste mentaliteit blijven tonen, veel ervaring opdoen en plezier blijven vinden in hun sport, dan hoeft de absolute top voor deze jonge sporters geen verre droom te blijven.”


Heeft u misschien nog een laatste boodschap voor Team Belgium?

“In de eerste plaats wil ik hen alvast feliciteren met hun selectie voor het EJOF. Ik hoop van harte dat elke atleet zijn potentieel kan tonen tijdens de wedstrijden, want daaraan hebben we in deze selectie zeker geen gebrek. Ik verwacht ook dat iedereen zich op en naast het wedstrijdveld een waardig atleet zal tonen, en belangrijke waarden als respect en fair play hoog in het vaandel zal dragen. Ons team staat natuurlijk paraat om iedereen maximaal te ondersteunen. Daarnaast wens ik iedereen toe dat ze ten volle kunnen genieten van deze unieke belevenis.”

“Ik zou ook graag van de gelegenheid gebruik willen maken om de coaches, de federaties, de commerciële en institutionele partners te danken voor hun steun en samenwerking."