Logo of Team Belgium

Team Belgium veroverde donderdag op de Wereldspelen in het Amerikaanse Birmingham de bronzen medaille in het touwtrekken (tug of war). "Dit is onbeschrijfelijk", reageert trainer Ief Smets.

"We beginnen aan het toernooi hoe we eigenlijk niet mogen beginnen, met een 1-1 tegen Italië", analyseerde Smets de voorronde van de Belgen. "We moeten tegen de Italianen altijd winnen. Er waren er al die dachten 'het is gebeurd'. We wisten vooraf dat Groot-Brittannië heel sterk was en we verloren. Na een 1-1 tegen Duitsland wonnen we van Nederland. We stoten door en bij de laatste vier weet je dat alles kan."

De Belgische mannen botsten in de halve finales op grootmacht en latere winnaar Zwitserland. Nadien versloegen ze Duitsland om het brons. "De Zwitsers zijn buiten categorie, dat beseften we al vooraf", aldus Smets. "In de match om brons dienden we ons eigen spel te spelen. We moesten de match in handen houden en hen fouten laten maken en breken. We hebben brons: onbeschrijfelijk wat er gebeurd is." "We begonnen op de Wereldspelen van 2013 met een zesde plaats op zes", besloot de Belgische trainer. "Vier jaar later overtroffen we onze verwachtingen met een vierde plaats. Nu legden we er een beetje druk op, vorig jaar werden we immers wereldkampioen bij de clubs in een andere gewichtsklasse maar we vielen 50 kilogram af met de ploeg. We veroveren nu onze eerste medaille in een landencompetitie op het hoogste niveau dat er is."

Luc Mertens was een van de Belgen die het brons letterlijk mee over de streep trok. "Dit geeft een overweldigend gevoel. Na een aarzelende start ging het hoe langer hoe beter. Brons halen is subliem. We kunnen naar de toekomst toe nog hoger mikken."

Belga