Logo of Team Belgium

Enkele uren voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen heeft het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) vrijdag in Casa Belgium in Rio een laatste stand van zaken gegeven over Team Belgium.

"De voorbereiding die onze atleten achter de rug hebben, is de beste die wij ons konden wensen", stelde Pierre-Olivier Beckers, voorzitter van het BOIC. "We zijn hier lang op voorhand met al onze partners en alle actoren in de sport aan begonnen. De samenwerking met de verschillende federaties en administraties is heel professioneel verlopen. Onze atleten zullen er alleen maar de vruchten van kunnen plukken."

De aanloop naar de Spelen werd overschaduwd door talrijke problemen. Er was het dopingschandaal in de Russische sport, de financiële en politieke crisis in Brazilië, de terreurdreiging etc. Beckers omschrijft het als een "perfect storm". "Maar desondanks heeft de organisatie uitstekend werk geleverd. Deze mensen verdienen het niet om alleen kritiek te krijgen. Zo is bijvoorbeeld het concept van het olympisch dorp een van de mooiste ooit. Ook de sportinstallaties zijn top, en die vormen toch de basis voor de sport", voerde de BOIC-voorzitter aan.

Delegatieleider Eddy De Smedt herhaalde dat het BOIC hoopt in Rio drie tot vijf medailles binnen te rijven. "De eerste betrachting voor elke atleet moet zijn om een personal best neer te zetten. We treden aan in een 70-tal disciplines. Als er daarvan zo'n 25 in een top acht uitmonden, zou dat een heel succes zijn. Hopelijk volgen dan ook enkele medailles. In de laatste prognose wordt België vier medailles voorspeld, zilver voor Evi (Van Acker) en brons voor Philip Milanov, Jaouad Achab en Si Mohamed Ketbi. Als die medailles eruit komen, zou dat een groot succes zijn. Het impliceert wel dat onze taekwondoka's twee op drie moeten scoren. Maar er liggen mogelijkheden."