Logo of Team Belgium

"Team Belgium keert terug naar België met zes medailles", verheugde BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers zich zondag tijdens de afsluitende persconferentie op de Spelen in Rio. "Ik keer terug naar België met enorm veel fierheid voor onze atleten, met voldoening van het voltooide werk."

Rio de Janeiro gaat de Belgische sportgeschiedenis in. Vier jaar geleden in Londen stond België op de zestigste plaats in de landenrangschikking. Nu verlaat België Rio met een voorlopige 34e plaats (verschillende podia moesten zondag nog ingedeeld worden) en het mooiste resultaat in twintig jaar. De oogst bedraagt zes medailles, waarvan tweemaal goud, in het wielrennen, Greg Van Avermaet op de weg en Jolien D'hoore op de piste, atletiek, Nafissatou Thiam, zwemmen, Pieter Timmers en judo Dirk Van Tichelt. Ook de ploegsport kwam op de voorgrond met een olympische finale voor de Red Lions in het hockey, die zilver opleverde.

Chef de mission, Eddy De Smedt pleitte voor de gebruikte methode om die resultaten te behalen: overleg.

Dat moet leiden tot het maken van keuzes en niet noodzakelijk tot een compromis dat geen plaats heeft in sport van hoog niveau", aldus Eddy De Smedt. "Een overlegmodel kan leiden tot een win-winmodel. Er moeten keuzes gemaakt worden. Dat hebben we nog meer gedaan voor deze Spelen dan voor de voorgaande." Voor de delegatieleider moet dat nog meer gebeuren. "Hoe kunnen we de mogelijke top 8-plaatsen (België eindigde 19 keer binnen de top 8) verhogen en hoe vormen we die top 8-plaatsen om in medailles in de toekomst? "

Eddy De Smedt wees nog naar de situatie na de Spelen van Atlanta in 1996. "Er was een 'momentum' en we hebben dat niet gegrepen."