Logo of Team Belgium

Het nieuws van de zware overstromingen in België raakt ook de olympische delegatie in Japan. "Iedereen is begaan met de slachtoffers. We zijn er allemaal hard door geraakt en sommige van de problemen waarmee wij hier in Japan kampen, worden daardoor onbeduidend. We hopen dat we met onze prestaties de mensen thuis hoop en kracht kunnen geven", verklaarde delegatieleider Olav Spahl zaterdag tijdens een persmoment in het basiskamp van Team Belgium in Mito.

Minder dan een week voor de start van de Olympische Spelen hebben al 75 Belgische atleten voet aan de grond gezet in Japan. Dat is ruim de helft van de in totaal 121 sporters die de komende weken de Belgische kleuren zullen verdedigen.

De meesten onder hen bereiden de Spelen voor in Mito maar er zijn ook delegaties aanwezig in Hiroshima (hockey), Mabashi (wielrennen), Itako (roeien) en Enoshima (zeilen).

In het olympisch dorp zitten voor België voorlopig alleen de vier ruiters van de dressuurploeg. Morgen/zondag krijgen zij het gezelschap van de Red Lions.

Chef de mission, Olav Spahl, vertoefde deze week zelf enkele dagen in het olympisch dorp. "Men is er klaar om de atleten te verwelkomen", onderstreept hij. "Alles is klaar, van het fitnesscentrum tot de grote eetzaal. Dat geldt ook voor het gebouw waar de Belgen zullen verblijven. We zullen er de veertiende, vijftiende en zestiende verdieping innemen met de Oostenrijkers en de Duitsers als onze buren. De atleten worden er onderverdeeld in appartementen voor vier tot zes mensen."

Over de faciliteiten in Mito is Spahl eveneens erg te spreken. Hij verwijst onder meer naar de ruime sporthal waar de Belgian Cats eerder op de dag een open training afwerkten. "Dit is een trainingssite op olympisch niveau zoals we die ook graag in België zouden zien."

Zes medailles en negentien top 8-plaatsen leverden de Spelen van 2016 op voor Team Belgium. Olav Spahl herhaalde zaterdag dat hij hoopt dat de Belgen "het beter zullen doen dan in Rio". "Er zit ongelofelijk veel potentieel in Team Belgium maar we starten wel vanaf nul. Je moet 100 procent zijn op de dag dat het telt."