Logo of Team Belgium

Vandaag, op 9 februari 2018 over precies 365 dagen gaan in het Zuid-Koreaanse PyeongChang de Olympische Winterspelen van start. Naar verwacht zullen meer dan zesduizend atleten uit ruim tachtig landen deelnemen in 15 sportdisciplines. Hoe staat het met Team Belgium? Op één jaar voor de openingsceremonie van deze 23e Winterspelen maken we samen met Gert Van Looy, chef de mission van Team Belgium voor PyeongChang en net terug van de chef de mission meeting aldaar, een stand van zaken op.

Op dit ogenblik staan er 29 namen van atleten op www.teambelgium.be, de website van het BOIC. Bij iedere atleet staat ook een korte bio en zijn/haar beste prestaties op WK’s, EK’s en wereldbekers. Al deze atleten maken op basis van de IOC-selectiecriteria kans op deelname aan de Winterspelen in 2018.

Hoeveel atleten Team Belgium precies zal tellen in PyeongChang is nog wat koffiedik kijken. Gert Van Looy verwacht wel dat het de grootste Belgische winterdelegatie wordt sinds de Winterspelen van Garmisch-Partenkirchen in 1936 die toen 29 atleten telde. Voor een definitieve selectielijst is het nog wachten tot eind januari 2018.

Gert Van Looy : “Na Sotsji 2014 heeft het BOIC zijn selectiebeleid aangepast met het oog op de OS van 2016 en 2018, sindsdien volgt het de internationale tendens en past het enkel nog de internationale criteria toe. Op basis van die IOC-criteria verwachten wij met een delegatie van een 20-tal atleten te kunnen deelnemen aan de winterspelen in 2018. In een aantal sporten worden de selecties toegekend op basis van een ranking. Veel van de Belgische topsporters moeten het komende seizoen 2017 - 2018 nog aan het werk om hun plaats op die internationale ranglijst veilig te stellen of te verbeteren.”

De internationale ranking voor o.m. het skiën, langlaufen, snowboarden, biatlon wordt pas in januari 2018 afgesloten. In shorttrack en snelschaatsen worden atleten geselecteerd op basis van uitslagen op de wereldbekerwedstrijden van het seizoen 2017 - 2018.


Structurele werking van federaties werpt vruchten af

Tijdens de Olympische Spelen van Vancouver in 2012 namen acht Belgische atleten deel in vier disciplines, in Sotsji waren dat zeven atleten in vijf disciplines. Met een prognose van 20 atleten voor PyeongChang is dat net niet maal 3 en dat heeft verschillende oorzaken volgens Gert Van Looy.

“Een eerste oorzaak is te vinden bij de wintersportfederaties. De structurele werking van de federaties en de steun van de gemeenschappen aan de topsportwerking van deze federaties en hun visie op lange termijn is zijn vruchten aan het afwerpen. 
We hebben bijvoorbeeld een aantal jonge atleten in het skiën, schaatsen, shorttrack en snowboard die prachtige resultaten neerzetten. Voor PyeongChang is er voor België ook een nieuwe sport in de running, het biatlon met de tot Belg genaturaliseerde Duister Michaël Rösch.

De structurele steun van de Be Gold wintersportprojecten heeft zeker ook een positieve invloed gehad. In het bobsleeën bijvoorbeeld zijn er 2 bobsleeën die grote kans maken op kwalificatie en we hopen uiteraard dat beide bobs de selectie halen.

Dit alles gecombineerd met het feit dat het BOIC zich op de internationale en niet langer op de nationale selectiecriteria richt is een verklaring voor het hogere aantal atleten.”


Voorbereiding PyeongChang volop aan de gang

Ondertussen staat het BOIC niet stil en werkt het samen met zijn partners en de gemeenschappen naarstig verder om Team Belgium straks in optimale omstandigheden naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad te brengen.

Gert Van Looy : “Grote verschillen in de organisatie van de Spelen van Sotsji en die van PyeongChang zijn er niet echt. Zoals dat in Sotsji het geval was, werkt POCOG ook met twee competitieclusters. Op dat gebied verloopt de organisatie vrij gelijklopend.

Er is natuurlijk het uur verschil. In PyeongChang is het 8 uur later dan in België. We moeten rekening houden met een ruime acclimatisatieperiode. Die zal opgevangen worden door de atleten vroeger in het olympisch dorp te laten toekomen en wordt georganiseerd in functie van het competitieverloop en in overleg met de betrokken federaties.”


Teambuildingstage

“De basis van een hecht team wordt veelal gelegd tijdens stages. Daarom hoopt het BOIC eind mei begin juni ter voorbereiding van het komende, belangrijke seizoen een stage te organiseren. Daar willen we dan ook het 'Team Belgium-gevoel' creëren. Dit zou de eerste Team Belgium stage die het BOIC organiseert voor de winterspelen.


Groeiende media aandacht

Sinds de Olympische Winterspelen in Vancouver krijgen de Winterspelen meer media aandacht en meer aandacht van het publiek.

Drie geaccrediteerde journalisten van de schrijvende pers en de televisie volgden de OS in Vancouver. Vier jaar later waren het vijf journalisten van de schrijvende pers  die afzakten naar Sotsji om de prestaties van Team Belgium te volgen.

“Dat was zeker ook te danken aan onze toppers Bart Swings, Seppe Smits en de bobslee-meisjes Elfje Willemsens en Hanna Mariën die op de laatste Spelen mooie resultaten hebben neergezet. Voor Bart Swings waren het zijn eerste Winterspelen en met een vierde, vijfde en tiende plaats heeft hij het zeer goed gedaan. Seppe Smits behaalde net niet de finale en de bobslee-meisjes eindigden op een knappe zesde plaats.”

Voor PyeongChang 2018 zijn zes journalisten van de schrijvende pers geaccrediteerd en twee Belgische fotoagentschappen. Wat de televisie betreft is de situatie jammer genoeg nog niet duidelijk.


Chef de mission meeting

Het is de derde keer dat de Winterspelen plaatsvinden in Azië, na Sapporo in 1972 en Nagano in 1988. Zuid-Korea had eenmaal eerder de Olympische Spelen binnen de landsgrenzen: de zomerspelen van 1988 werden toen georganiseerd in de hoofdstad Seoel.

“Zuid-Korea is volledig op koers voor de Winterspelen 2018, de competitie sites in PyeongChang zijn voor 90% klaar.", stelt Gert Van Looy gerust. Beide olympische dorpen zullen in september klaar zijn.

De belangrijkste knelpunten die op het Chef de Mission seminar aangehaald werden, zijn de arrival en departure procedure en de beperkte accommodatie capaciteit. Het organisatiecomité was zeer begripvol en heeft beloofd om op korte termijn een gedetailleerde planning te bezorgen m.b.t. deze procedures en oplossingen voor te stellen om de capaciteit van accommodatie voor officials te verhogen.

“Tijdens de venue tours hebben we prachtige sportaccommodaties gezien. De meeste van de venues liggen op heel korte afstand van het olympisch dorp wat een goede zaak is. PyeongChang is een echt winteroord met temperaturen die zelden boven het vriespunt uitkomen. Zeer goede condities dus voor de atleten om hun prestaties te realiseren.”

“Het wordt voor mij een mooie uitdaging om samen met de collega’s de Team Belgium atleten te mogen begeleiden op hun weg naar PyeongChang. Onze opdracht is nu om optimale omstandigheden te creëren opdat deze atleten in PyeongChang het beste van zichzelf kunnen geven tijdens de Spelen.”

(vlnr: Gert Van Looy, Philippe Préat, Rudy Lahor)