Logo of Team Belgium

“Op voorwaarde dat er teams en twee ploegsporten bij zitten, zou Team Belgium voor de Olympische Spelen van Rio 2016 zo’n 120 atleten kunnen tellen”, schatte chef de mission Eddy De Smedt enige tijd terug. Met de Red Lions die na een sterke World League in Brasschaat (juli van dit jaar) hun ticket naar Rio veilig stelden, zou deze stelling realiteit kunnen worden.

Op één jaar voor de openingsceremonie van de 31e editie van de Olympische Spelen maken we een stand van zaken op.


Eddy De Smedt: “In het hockey zijn onze mannen zeker van deelname aan de OS. Dat is mooi, een ploegsport binnen een delegatie bevordert des te meer de algemene teamspirit.

Ook de bronzen medaille op de 4x400m (tijd: 2:59.33) op de World Relays in Nassau leverde de Belgian Tornados een olympisch ticket op voor Rio 2016. In het zeilen stelden Wannes Van Laer en Evi Van Acker in september 2014 op het WK twee quotaplaatsen veilig voor België.

In het zwemmen gaat het ook de goede kant op. Momenteel hebben zes zwemmers een Internationale A-tijd gezwommen en komen ze dus in aanmerking voor selectie.

Dat zijn:

  • Kimberley Buys op de 100m vlinderslag
  • Fanny Lecluse op de 100 en 200m schoolslag
  • Jasper Aerents op de 50m vrije slag
  • Louis Croenen op de 200m vlinderslag
  • François Heersbrandt op de 50m vrije slag
  • Pieter Timmers op de 100m en 200m vrije slag.

Op het WK in Kazan zwommen de 4x100m en de 4x200m vrije slag zich naar Rio. 

In de atletiek hebben Anne Zagré (100m horden), Jonathan en Kevin Borlée (400m), Michael Bultheel (400m horden), Axelle Dauwens (400m horden), Cynthia Bolingo (200m), Philip Milanov (discuswerpen) en drie marathonlopers ook de selectiecriteria behaald.”

Er zitten ook een aantal internationale kampioenschappen aan te komen in verschillende sporten waar atleten een quotaplaats kunnen winnen. “Ik weet zeker dat we de lijst eind september zullen kunnen aanvullen met heel wat nieuwe namen en/of sporten,” voegt de chef mission toe.

Eddy De Smedt gaat van 12 tot en met 23 augustus naar Rio voor een Chef de Mission Meeting. Hij wordt daarbij vergezeld door CEO Philippe Vander Putten en Rudy Lahor.

In de Team Belgium News van midden september komen wij hier uitgebreid op terug.


Selectiecriteria