Logo of Team Belgium

Op 2 jaar voor de Spelen, moeten NOC’s beslissingen nemen over de huisvesting van de geselecteerde atleten. Dus trokken Olav Spahl, Elite Sport Director en Chef de Mission van Team Belgium voor Parijs 2024, Gert Van Looy en Rudy Lahors, Games Managers en Bob Maesen en Philippe Préat, High Performance Managers, naar de Franse hoofdstad voor een bezoek aan de site van de Olympische Spelen in 2024. 

Olympisch Dorp Parijs 
Het Olympisch Dorp wordt het epicentrum van de Olympische Spelen 2024 in Parijs. De locatie wordt ongeveer 7 kilometer uit het centrum ten noorden van Parijs opgebouwd en ligt in de Parijse deelwijken Saint-Denis, Ile Saint-Denis en Saint-Ouen 

Maar liefst 80% van alle wedstrijdlocaties vinden plaats binnen een straal van 10 km rond het Olympisch dorp. Dit betekent dat 85% van alle atleten minder dan 30 minuten van hun wedstrijdlocaties zullen verblijven. 

Alle trainingsaccommodaties (behalve voor de sporten die op de wedstrijdlocatie trainen) liggen op maximaal twintig minuten afstand van het Olympisch dorp, dat 51 hectare groot is. Sommige atletenn zullen  zelfs iín het dorp kunnen trainen. 

Maar Parijs maakt ook gebruik van heel wat bestaande en tijdelijke venues die niet allemaal in de buurt van het Olympisch Dorp gelegen zijn. 

Olav Spahl: “Voor kajak en roeien moet je in het  Water Sports Centre in Vaires-sur- Marne zijn, op zo’n uur rijden van het Olympisch Dorp. We zijn daar op zoek gegaan naar hotels waar onze kajakkers en roeiers kunnen verblijven. Op aanbeveling van het organisatiecomité hebben we in de buurt op zo’n 10 minuten van de venue een geschikt hotel gevonden, dat de perfecte omstandigheden voor onze atleten aanbiedt. 

De paardensport vindt plaats op een prachtige locatie, in de kasteeltuin van het Paleis van Versailles. Niet heel ver daar vandaan, vinden het wielrennen op de piste, MTB en BMX plaats in de Velodrome National in Saint-Quentin-en-Yvelines en golf in het Golf National stadion. Ook voor deze sporten zijn we op zoek gegaan naar geschikte hotel- en trainingsaccommodaties voor de atleten. 
Het doel is om onze ruiters, wielrenners en golfers in de buurt van deze venues in het zelfde hotel onder te brengen  op maximaal 15 minuten rijden met de wagen van de venues. Zo creëren we ook voor deze atleten tijdens de Spelen een Team Belgium gevoel.” 

“Ook voor geaccrediteerde begeleiders van atleten die niet in het Olympisch dorp verblijven, zijn we op zoek gegaan naar geschikte verblijfsaccommodaties. Dat gaat dan over extra-team offcials of persoonlijke coaches van atleten.” 

Tot slot was de Team Belgium delegatie op bezoek bij het organisatiecomité voor de Spelen van Parijs in 2024 waar verschillende functional areas werden overlopen zoals het verblijf in het Olympisch dorp , het transport, de testevents, de ticketing, medische aspecten en de venue design plans.