Logo of Team Belgium

Over exact 244 dagen vindt, als de coronapandemie het toelaat, in Tokio de openingsceremonie van de Olympische Spelen plaats. Momenteel bestaat de Belgische delegatie uit 71 atleten maar chef de mission Olav Spahl hoopt dat aantal bijna te verdubbelen.

Vier jaar geleden in Rio verdedigden 107 atleten de Belgische kleuren op de Spelen. Vandaag zijn er al 71 atleten geplaatst, al zijn sommige selecties nog niet nominatief (onder meer de selecties van de Red Lions, de Belgian Cats en de jumpingploeg gebeuren later).

"Het doel is om minstens evenveel atleten te tellen als in Rio maar we hebben er veel vertrouwen in dat het er meer worden", vertelde Spahl vrijdag tijdens een videoconferentie

"Volgens de 'estimated team size calculator' die wij gebruiken, komen we op dit ogenblik op een cijfer van 135 atleten." Heel wat atleten moeten hun olympisch ticket evenwel nog behalen. Olav Spahl erkent dat de coronacrisis en het uitstel van heel wat wedstrijden dat daarmee gepaard gaat, voor veel moeilijkheden en onduidelijkheden zorgt. "Voor Team Belgium is de onzekerheid over de wedstrijdkalender voor de maanden tot de Spelen de grootste uitdaging op dit moment. Er zijn heel wat veranderingen, veel vraagtekens of een competitie kan doorgaan en op welke locatie. Voor atleten en de coaches is het zo heel mogelijk een trainingsplan op te stellen."

In 2016 keerde Team Belgium met zes medailles terug uit Brazilië, twee van elke kleur. Aan voorspellingen voor Tokio waagt Olav Spahl zich voorlopig niet. "Zoiets voorspellen is vandaag nog moeilijker dan normaal want we missen heel wat referentiepunten. Tussen maart en juli zijn heel wat grote kampioenschappen en wedstrijden afgelast. Professionele bureaus zoals Gracenote hebben ook geen voorspellingen meer gedaan sinds de uitbraak van de pandemie in februari. Het is dus heel moeilijk om een voorspelling te doen. Medailles zijn nog iets anders. De doelstelling van Team Belgium blijft wel altijd dezelfde, en dat is beter doen dan in Rio. Daar haalden we negentien top acht plaatsen. Voor 2020 mikten we op minstens twintig en waarom dan geen eenentwintig in 2021?"

Belga